середу, 28 лютого 2018 р.

Рідна мова - то доля народу

                                                                                                                           
21 лютого для учнів 6-А класу ЗОШ № 14 в бібліотеці № 30 відбувся літературний лінгво-урок «Рідна мова – то доля народу», присвячений до Міжнародного дня рідної мови. На захід були запрошені і шановні гості – Микола Коваль, вчитель, громадський діяч, соціальний працівник благодійного фонду Карітас греко-католицького центру; Ганна Рудик, вчитель-методист, відмінник народної освіти; Василь Півень, одеський поет.


Бібліотекарі Ольга Веселаго і Юлія Романенко привітали всіх зі святом і розповіли присутнім історію заснування Міжнародного дня рідної мови.
Вони відзначили, що на сьогоднішній день людство розмовляє на семи тисячах мов. А кожні два тижні одна з них зникає! А зникає мова – перестає існувати й народ!
Мова – це той інструмент, який єднає націю, народність, народ до єдиного цілого.

Усім присутнім цікаво було дізнатися, що загальна кількість носіїв української мови — більше 43 млн. осіб. А також про те що, у 1934 році на конкурсі мов у Парижі українська мова була визнана поряд з французькою і перською як найкраща, найбагатша мова світу. За мелодійністю українська мова займає друге місце серед мов світу, поступаючись лише італійській.
У ході заходу, бібліотекарі запропонували школярам відповісти на запитання вікторини про українську мову. Учні повинні були назвати слова-омоніми на ті слова, які мали бути названі ведучими заходу бібліотекарями. А ще, усі учні з задоволенням взяли участь у конкурсі, де необхідно було продовжити фрази прислів’їв і відгадати загадки.

Далі, літературний лінгво-урок проходив за участю вельми шановних гостей бібліотеки.
Микола Коваль і Ганна Рудик, сімейна пара, обоє вчителі та громадські діячи, розповіли учням про красу українськой мови, в якій зберігається історія нашого народу, його душа і культура. А потім, Ганна Рудик запропонувала школярам взяти участь у вправі. Вона зачитала текст, в якому усі слова починалися на букву С. В іншій вправі треба було здогадатися, що перелік слів в тексті складається з дієслів. Далі, вчителька прочитала вірш, в якому оспівується мелодійність і краса української мови, а також висловлюється жаль з приводу того, як багато запозичених слів забруднюють нашу мову.

Наступний гость, одеський поет Василь Півень, розповів дітям про себе і свою творчість. Він також прочитав декілька своїх віршів, в яких яскраво і чудово відбилася любов до рідного краю, природи, матері, до української мови.
Під час заходу пролунали музичні відеороліки «Як у нас на Україні» і «Рідна мова».
По завершенні заходу, Микола Коваль і Ганна Рудик подарували бібліотеці книги, які допоможуть глибше зануритися і краще вивчити, опанувати українську мову.
Це книги авторів В.І. Островського і Г.Ф. Островської "А українською кажуть так" і Г. Островської  "Про мову одеситів і не тільки".


Вельми шановні гості висловили надію, що у дитячих серцях залишиться живий вогник нашої рідної української мови і побажали усім щастя, миру і добра.

Немає коментарів:

Дописати коментар