вівторок, 20 березня 2018 р.

Вічне слово Шевченка



14 березня в ЗОШ № 48 для учнів 7-Б класу (класний керівник Наталя Костенко) бібліотекарями філії № 30 був здійснений бібліотечний десант «Вічне слово Шевченка». Захід присвячений 204-ій річниці від Дня народження Т.Г. Шевченка.
Проводили захід бібліотекарі Олена Іванова та Юлія Романенко. Вони розповіли учням про життя і творчість українського генія, про його роль в літературі, образотворчому мистецтві та суспільно-політичному процесі. Бібліотекарі відзначили, що Тарас Шевченко був людиною універсальних талантів і інтересів. Він був не тільки відатним українським поетом, прозаїком, драматургом, але ще і художником, політичним і громадьским діячем, філософом і просвітителем.


Все життя і творчість Т.Г. Шевченка були присвячені українському народу. В його живопису і поезії відобразились світлі ідеали свободи і рівності, заклик народу до боротьби за волю, за кращу долю. Учні з цікавістю дізналися також, що в Одесі було видано багато творів Шевченка, покладені на музику його вірші, зокрема пісня-гімн «Реве та стогне Дніпр широкий».
Бібліотекарі приділили особливу увагу найвідомішій збірці поезії Шевченка – «Кобзар», книзі, яку український народ поставив на перше місце серед національних духовних скарбів. Все найзначніше і суттєве життя – його шлях від юності й до останнього подиху – увібрав у себе цей збірник віршів. У збірці віршів «Кобзар» показані страждання українського кріпосного селянства, трагедія безправної української жінки. Туга за рідною природою, рідним краєм звучить і в його віршах.



В ході заходу бібліотекарі прочитали кілька віршів з «Кобзаря», а учні підготували і прочитали свої улюблені вірші з поезії Шевченка. Виразно і з любов’ю вони декламували вірші Великого Кобзаря, культурна спадщина якого – це невід’ємна частина нашої нації і держави.
Пiд час заходу пролунали такі вірші поета, як: «Реве та стогне Дніпр широкий», «Садок вишневий коло хати», «Зацвіла в долині червона калина», «Зоря моя вечірняя», «Тече вода з-під явора», «Зацвіла в долині», «Дивлюсь як світає...», «По діброві вітер виє...», «Мені тринадцятий минало».
По завершенні заходу школярям був запропонован невеликий конкурс-вікторина «Швидко й влучно», в якому потрібно було дати відповідь на запитання щодо біографії і творчості Тараса Шевченка. Всі учні активно із зацікавленістю взяли участь у конкурсі і дуже гарно відповіли на всі запитання.



У класі були оформлені яскраві виставки з експозицією книг, документів про життя і творість поета. Під час заходу були представлені відеоролики з гарними і мелодійними піснями з поезії Шевченка.
Захід всім дуже сподобався, учні мали можливість глибше пізнати шевченкову літературну спадщину, вони відкрили для себе ще одну сторінку його творчості – світ мистецтва, познайомилися з його живописною спадщиною, а також продемонстрували кращі поетичні твори Шевченка, які є цінним духовним надбанням, і які до сьогодні не втратили своєї актуальності.


Організатори заходу вчитель української мови Людмила Костюченко і бібліотекар школи
№ 48 Ольга Чілібіцкі подякували співробітникам бібліотеки № 30 за пізнавальний і цікавий бібліотечний десант «Вічне слово Шевченка», за теплу і святкову атмосферу.

Немає коментарів:

Дописати коментар