четвер, 26 квітня 2018 р.

Що за народ - роми?

10 квітня в бібліотеці № 30 пройшла година цікавих повідомлень «Що це за народ - роми?», Приурочений до Дня циган, який відзначається у всьому світі 8 квітня. Відвідувачами захода стали учні 7-А класу СШ № 12. Бібліотекар Олена Іванова розповіла школярам про історію цього свята. Цей день був заснований на першому Всесвітньому циганському конгресі, що відбувся в Лондоні 8 квітня 1971 року й зібрав представників ромів з 30 країн. Був створений Міжнародний союз циган, покликаний зберігати, захищати і розвивати самобутність і культуру цього кочового народу. В результаті, були прийняті національні символи: прапор і гімн, що дозволило циганам світу визнати себе єдиною вільною нацією.
Учням було цікаво також дізнатися, походження ромської нації, коли про них дізналися вперше, про їх самобутньої культури і багатих традицій, про географію їх розселення і чисельності. Олена Іванова в своєму оповіданні зазначила, що за останніми даними, в Україні проживає близько 50 тисяч ромів. Але лідери циганських громад відзначають, що реальне число значно більше - від 200 до 400. В основному, представники циганської національності проживають в Закарпатті, Одеській і Донецькій областях і в Криму.
Співробітник бібліотеки розповіла учням також цікаву інформацію, пов'язану зі способом життя ромів, що є правдою, а що міфом в нашій уяві про цю загадкову племені. Наприклад, хто такі барони і чи дійсно вони правлять циганами, наскільки золото - головне для циган, чи володіють циганки гіпнозом і чи правда, що чимало ромів - нероби, дармоїди і злочинці? Для школярів прозвучала пізнавальна інформація про ромів в Одеській області. Про те, скільки їх, де живуть, як кажуть, у що вірять, про їх сім'ях, дитячих будинках, навчанні. Діти дізналися про те, з якими труднощами стикається ромська громада. Нерідко роми стикаються з відвертою дискримінацією. Наприклад, часто циган не беруть на роботу, а в Березівці близько ста чоловік вже багато років не можуть отримати паспорти. Правозахисники повідомляють, що нерідко ромів відмовляються обслуговувати в лікарнях, а пацієнток циганського походження не хочуть годувати, якщо у них немає своєї посуду.
В ході заходу, хлопцям та дівчатам були показані відеоролики про звичаї та культуру ромів, в тому числі  різні факти про циган,  які ніхто не знає. Хлопці подивилися також кілька фрагментів з кінофільмів про ромів. По завершенні заходу, бібліотекар Олена Іванова звернула увагу хлопців на те, що в наш час дуже актуальна проблема терпимості різних народів один до одного. Це відбувається в силу незнання їх традицій і життя. Чим більше будуть влаштовуватися багатонаціональні свята, тим більше люди почнуть добрішати і з більшою повагою ставитися один до одного.

Немає коментарів:

Дописати коментар