середу, 15 серпня 2018 р.

Оповідь про Хрещення Русі


25 липня в бібліотеці № 30 пройшла історична година «Оповідь про Хрещення Русі». Захід приурочено до 28 липня – Дня пам’яті Володимира Великого, хрестителя Київської Русі та Дня Хрещення Русі. На історичну годину завітали юні читачі та їх батьки.
Бібліотекар Олена Іванова розповіла читачам, що в 2018 році Україна відзначає 1030-річчя Хрещення Київської Русі. Співробітник бібліотеки також відзначила, що на честь свята в Україні пройдуть молебні та хресні ходи.

Бібліотекар розповіла присутнім про постать рівноапостольного князя Київського Володимира Святославовича, і про те, як відбувався процес хрещення Кийвської Русі. Читачі дізнались, що 28 липня вважається днем смерті Володимира (980-1015), а саме хрещення, найбільш ймовірно, відбулося 14 серпня (за новим стилем) 988 року. Цей процес був тривалим, адже князю для об’єднання земель та посилення влади необхідна була зміна релігії.
Аудиторії цікаво було також почути, що князь Володимир був онуком святої княгині Ольги, яка була православною християнкою. Її охрестили у столиці Візантії ще в 955 році. Князь Володимир не тільки сам навернувся до християнства, але й посприяв тому, що християнство стало державною релігією Київської Русі. За наказом князя збудували чимало храмів, зокрема Десятинну церкву в Києві. Після свого хрещення Володимир наказав киянам хреститися, а поганських ідолів скинути у Дніпро. Якщо хрещення киян відбулося більш-менш без насильства, то в інших удільних князівствах, як згадує літопис, княжі воєводи хрестили мечем і вогнем.

Бібліотекар звернула увагу присутніх на те, що з прийняттям християнства на Русі поширилася писемність. Володимир закладав школи, будував церкви спершу в Києві, а згодом по інших містах. Учителями були священники з Корсуня, які знали слов’янську мову. Факт, що з прийняттям християнства не прийшло до безпосереднього політичного опанування Русі Візантією, а відкрито новій християнізованій спільноті зв'язки з далекими і близькими сусідами. Це слід уважати найпозитивнішим наслідком акту хрещення Русі і слов’янського Сходу.
По завершенні заходу, бібліотекар провела для аудиторії огляд літератури по книжковій виставці, під назвою «Оповідь про Хрещення Русі». Читачі познайомились з книжковою експозицією, що складається з розділів: «Тіні згаданих предків», «Український вимір», «Видатні постаті Православ’я».
Читачі були дуже зацікавлені цією пізнавальною інформацією, дізнавшись про історію свята та роль князя Володимира у хрещенні Київської Русі.

Немає коментарів:

Дописати коментар