середу, 10 жовтня 2018 р.

З повагою до кожної людини на Землі


2 жовтня в бібліотеці № 30 пройшов інформаційний компас «З повагою до кожної людини на Землі», присвячений Міжнародному дню боротьби проти насильства, який відзначається в усьому світі 2 жовтня. Відвідувачами заходу стали постійні читачи бібліотеки різного віку.
Бібліотекар Вікторія Чекмарьова-Ланецька розповіла читачам про історію виникнення Міжнародного дня ненасильства. Цей день було вирішено відзначати в дату дня народження людини, яка була колись убита руками «класичних» насильників. За життя він був один із тих, хто пропонував альтернативу цьому самому насильству. Ім’я цієї людини відомо багатьом – Мохандас Карамчанд Ганді або Махатма Ганді, який народився 2-го жовтня 1869-го в індійському місті Порбандар. 


Читачі дізнались, що все життя Махатми Ганді, починаючи з 24-ти років і до його насильницької смерті у віці 78-ми років було присвячене боротьбі з насильством в будь-яких його формах. Йому багато вдалося, але й багато чого залишилося не під силу. Рецепт, який він використовував у цій боротьбі не новий, але єдино по справжньому ефективний і дієвий – ненасильство. 

В ході заходу, бібліотекар проінформувала аудіторію взагалі про поняття насильства, повідомила про відповідальність за свої дії, вчинки і про можливість захисту своєї гідності та прав.
Читачі також мали можливість ознайомитися з книжковою виставкою «З повагою до кожної людини на Землі». Бібліотекар представила на ній літературу, яка містить інформацію по темі насильства в нашому суспільстві і нормативно-правовій базі щодо боротьби з насильством.
По завершенні інформаційного компасу, співробітник бібліотеки звернула увагу читачів на те, що проблема жорстокості й насильства в нашому суспільстві стає дедалі актуальнішою.  
І це пов’язано з багатьма чинниками: соціально-політична криза в країні, розлучення і виїзд батьків за кордон, відверта неконтрольована пропаганда агресії на телеекранах, масове захоплення комп’ютерними іграми, де підлітки та молодь можуть «відірватися» від реальності й відчути себе героями-«вбивцями». Між бібліотекарями і читачами виникла бесіда та обговорення ціеї теми, усі висловили свою впевнену чітку позицію проти насилля в будь-яких його проявах.

Немає коментарів:

Дописати коментар