середу, 5 грудня 2018 р.

Спадщина талановитого письменника

23 листопада в бібліотеці-філії № 30 відбувся літературний портрет «Спадщина талановитого письменника», присвячений 180-річчю від Дня народження І.С. Нечуй-Левицького. Захід відвідали юні читачі бібліотеки учні 4-Б і 5-А класу ЗОШ № 14. 
Бібліотекар Вікторія Чекмарьова-Ланецька представила школярам виставку, присвячену Івану Нечуй-Левицькому і розповіла про його біографію і творчість. Юні читачі дізналися багато цікавих фактів із життя письменника. Наприклад, що його справжнє прізвище – Левицький. На почаку свого творчого шляхуку він друкував твори під псевдонімом «І. Нечуй». Письменник змалку знав багато народних легенд, пісень, захоплено читав. Він самостійно вивчав німецьку й французьку мови, опанував латинську, грецьку та церковнослов’янську мови. Сам Іван Нечуй-Левицький ніколи не був одружений, мав реноме відлюдника.
 
А ще діти дізнались, що Нечуй-Левицький мав низку дивацтв, наприклад, завжди ходив з парасолькою. Він був надзвичайно пунктуальним. Щодня, у визначений час, йшов гуляти одним й тим самим маршрутом. Спати пиьменник лягав рівно о десятій, навіть із власного ювілею пішов спати, не дослухавши вітальних промов.
Іван Нечуй-Левицький зовсім не вживав спиртного. Дуже не любив суперечок: хворів по два тижні, після того як доводилося з кимось посваритися.
Двадцять п’ять років віддав Нечуй-Левицький педагогічній праці. Він мав неабиякий вплив на молодь, пояснював учням, серед яких було чимало українців, що минуле народу не слід забувати.

По завершенні заходу, співробітник бібліотеки повідала учням, що у доробку письменника — романи, повісті, драматичні твори, оповідання та казки для дітей. Уся його творчість загалом, а фантастична казка «Запорожці» зокрема, свідчить про глибокий патріотизм письменника. Йому була дорога історія рідного народу, його самобутність, йому боліла втрачена воля і приниження національної гідності.
Бібліотекар також звернула увагу юних читачів на те, чому саме цікаво і варто прочитати книги Нечуй-Левицького.
Захід пройшов захоплююче і пізнавально, діти отримали багато цікавої інформаціі від знайомства з літературною спадщиною письменника.

Немає коментарів:

Дописати коментар