середу, 3 квітня 2019 р.

Славна дочка України


26 лютого в бібліотеці № 30 відбувся літературний подіум «Славна дочка України», присвячений річниці від Дня народження Лесі Укранки. На захід завітали діти двох старших груп «Пізнайко» і «Барвінок» дитячого садка № 293.
Бібліотекар Вікторія Чекмарьова-Ланецька провела для дітлахів екскурсію по книжковому дому, а потім познайомила їх з книжковою експозицією, представленою на виставці.
Дітям дуже сподобалася яскрава виставка з експозицією книг, документів про життя і творчість Лесі Укранки.
 

Бібліотекар розповіла дітям про справжнє ім’я письменниці – Леся Петрівна Косач-Квітка, яка народилася 25 лютого 1871 в місті Новгород-Волинському. А ще діти дізналися, що Леся Укранка була не тільки видатною укранською письменницею, але ще і перекладачкою і культурним діячем. В сучасній українській традиції вона входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України. Писала Леся Укранка у жанрах поезії, лірики, епосу, драми, прози, публіцистики. А ще вона працювала в області фольклористики – 220 народних мелодій записано з її голосу.

Юні слухачі з цікавістю дізналися також про те, що коли Лесі було чотири роки, вона вже добре володіла читанням. Дуже рано вона знайомиться з народною творчістю: піснями та художніми творами.
До десяти років Леся росла і розвивалася, як і всі діти. Була радісна, весела, любила співати й дуже добре танцювала із братом «козака». Коли їй виповнилося 5 років, батьки купили їй фортепіано. Вона не тільки успішно вчилась грати, а й сама бралася складати музичні твори. Але, в десять років вона захворіла на туберкульоз.

Леся Укранка була талановитою перекладачкою, вона знала багато мов: російську, італійську, німецьку та ін. У 1884-1891 р.р. Леся Укранка написала поезії для дітей, які об’єднала в цикл «В дитячому колі». Тут вміщено твори для дошкільнят і молодших школярів. Якраз з цього циклу поезій для дітей, дошкільнята із дитячого садка з задоволенням прочитали вірші: «Діти нудяться в хатині», «Літо краснеє минуло», «Тішся дитино, поки маленька», «Колискова» та багато іншого.
Захід пройшов дуже цікаво і пізнавально, усі діти висловили бажання стати читачами бібліотеки. Дошкільнята отримали масу позитивних емоцій і заряд гарного настрою.

Немає коментарів:

Дописати коментар