середу, 14 лютого 2024 р.

"Втрачена пам'ять".

27 січня в багатьох країнах світу відзначають Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Таким чином світова спільнота вшановує багато мільйонів євреїв, ромів і представників інших меншин, які під час Другої світової війни віддали життя за свою національність.

До цієї скорботної дати в бібліотеці-філії №30 була проведена година жалоби "Втрачена пам'ять".
Бібліотекарка Юлія Романенко розповіла присутнім, що символом Голокосту в Україні став Бабин Яр. Із 1941 року до вересня 1943-го він був місцем регулярних розстрілів і захоронень, які проводилися військовими і поліцією окупаційної нацистської влади. Близько півтора мільйона євреїв знищено нацистами на території нашої країни. Це – чверть усіх жертв Голокосту.
До Одеси Голокост прийшов восени 1941 року, коли територію від Дністра до Південного Бугу окупували румунські війська. Під час румунської окупації в Одесі та області було знищено понад 250 000 євреїв.
Напочатку 1990-х років у Прохорівському сквері, в тому самому місці, де в 1941 році починалася «дорога смерті» одеських євреїв і циган до таборів знищення, почав створюватися меморіал пам'яті жертв Голокосту.
Тоді було встановлено пам'ятний знак. Пізніше до нього додалася «Алея Праведників миру» з деревами, кожне з яких висаджено на честь одеського жителя, що ховав і рятував євреїв. Пам'ятник жертвам Голокосту в Одесі роботи скульптора Зураба Церетелі було відкрито у 2004 році.
Ця трагедія є однією з найстрашніших в історії людства. Вона не повинна повторитися. Але пам'ять про мільйони невинно загублених людей житиме завжди. Про цю трагічну сторінку історії розповідають інформаційні матеріали та книги, представлені на виставці.
Наприкінці заходу всі відвідувачі вшанували пам'ять жертв Голокосту хвилиною мовчання.






Немає коментарів:

Дописати коментар