середу, 14 лютого 2024 р.

«Життя як подвиг на славу науки».

До дня народження Д. І. Менделєєва, філософа від хімії та інших точних наук, 8 лютого у бібліотеці філії №30 для дітей шкільного віку, відбулася година цікавих повідомлень «Життя як подвиг на славу науки».
Библіотекарі Тетяна Херсун та Вікторія Соловйова у два заходи розповіли учням про життя та творчість видатного вченого.
Дмитро Іванович Менделєєв(1834-1907) – великий учений-енциклопедист, хімік, фіик, технолог, геолог і навіть метеоролог. У числі найбільш відомих відкриттів – періодичний закон хімічних елементів.
У 1855 р. Дмитра Менделєєва призначають старшим вчителем природничих наук у Сімферопольській чоловічій гімназії. Пропрацювавши тут менше року він переїжджає в Одесу, де влаштовується працювати викладачем в ліцеї.
У 1859 р. Дмитро Іванович був відряджений у Німеччину. Там він займався вивченням капілярних рідин, а також видав кілька наукових статей на різні теми. У 1861 р. Менделєєв публікує підручник «Органічна хімія», за що отримує Демидівську премію. Вже у 30-річному віці він став професором, а через кілька років йому довірили очолити кафедру.
На власному прикладі геній довів: щоб стати науковцем, слід мати неймовірну цікавість до життя, впертість і гострий розум. Менделєєв був обраним членом багатьох академій наук, іноземних наукових товариств. На його честь названо кратер на Місяц, підводний хребет в Північному Льодовитому океані, астероїд а також елемент № 101 – менделевій.
Діти з уважністю слухали бібліотекарів, дізнававшись багато цікавого.



Немає коментарів:

Дописати коментар