четвер, 21 березня 2024 р.

«Людина. Політик. Легенда»













19 березня у «Обласному центрі соціально-психологічної допомоги» для ВПО з інвалідністю, за адресою вул. Червона, 11, пройшов історичний екскурс «Людина. Політик. Легенда», присвячений 385 річчю від дня народження Івана Степановича Мазепи Захід був проведений бібліотекою-філією № 30.
Бібліотекарі Тетяна Херсун та Вікторія Соловйова розповіли слухачам про видатного політичного діяча України – Гетьмана Війська Запорозького, голову казацької держави на Лівобережній та всій Наддніпрянській Україні, - Івана Мазепу.
Мазепа – виходець зі шляхетного роду Мазеп-Колединських, мав благородне походження. Його родина мешкала на Київщині. Рік народження Івана Мазепи досі невідомий (можливі варіанти – 1629, 1633, 1639, 1644).
Але біліотекарі представили слухачам Мазепу не як політичного діяча, а як звичайну людину, розповівши історії його стосунків з жінками.
«Моє серденько, мій квіте рожаний! Сердечно на теє болю, що надалеко від мене їдеш, а я не можу очиць твоїх і личка біленького видіти; через сеє письмечко кланяюся, всю тебе цілую любезно…», писав він у листі до коханної.
Про гетьмана було знято безліч фільмів «Мазепа» (1914), стрічка «Обітниця» (1992) та ін.
Мазепа був найбагатшою людиною в Європі. монах допоміг йому розробити таємні рудники із золотою і срібною рудою в Полтавській області.
Іван Мазепа був гетьманом рекордний термін – 22 роки (8081 днів).
Слухачам було дуже цікаво, і вони ще довго не відпускали бібліотекарів, задаючи питання.

Немає коментарів:

Дописати коментар