суботу, 1 вересня 2018 р.

В його піснях - Одеса рідна


10 серпня в читальному залі бібліотеки № 30 відбувся музичний вечір «В його піснях - Одеса рідна», присвячений чудовому композитору Модесту Табачнікову, якому 13 серпня виповнилося б 105 років. На вечір були запрошені студенти університету третього віку від територіального центру Суворовського району і читачі бібліотеки.


Бібліотекар Ольга Веселаго розповіла аудиторії про творчість одеського композитора Модеста Юхимовича Табачнікова. Відвідувачі заходу дізналися про те, що композитор написав понад 230 пісень. Крім пісень, що стали всенародно улюбленими, Табачніков створював музику до оперет, спектаклів і кінофільмів.

Бібліотекар розповіла гостям музичного вечора дуже цікаву історію створення пісні «Ах, Одеса», написану в 1936 році. Табачніков тут з'явився і автором тексту, і композитором, причому текст підписав псевдонімом «М. Любін ». А заспівав пісню Леонід Утьосов. З великим задоволенням гості почули також про пісню «Давай закурим», яка придбала колосальну популярність і вважається однією з кращих мелодій Великої Вітчизняної.
З 1946 року Модест Табачніков жив в Москві. Композитор пішов з життя в 63 роки, але завжди палко любив свою рідну Одесу. Своїми піснями він віддав данину місту, в якому пройшли його дитинство і юність. Пісні Модеста Табачнікова виконували Леонід Утьосов, Клавдія Шульженко, Марк Бернес, Володимир Трошин, Йосип Кобзон, Гелена Великанова, Едуард Хіль, Еміль Горовець, Петро Лещенко, і багато інших.

В ході заходу аудиторії були показані відеоролики з композиціями Модеста Табачнікова. Всі із задоволенням прослухали його найбільш відомі та улюблені одеситами пісні: «Місто моє», «Ах, Одеса, перлина біля моря», «Біля Чорного моря», «Ти одесит, Мішка», «Давай закурим», «Одеський порт», «Любов повернеться», «Мама», «Цветочница Анюта». «Дядя Ваня», «Балада про кирзових чоботях», «Ні, не забуде солдатів». А відеоролик з піснею «За лаштунками» познайомив гостей з особистістю Модеста Табачникова, який виконав цю пісню, акомпануючи собі на роялі.
Музичний вечір прикрасили студенти університету третього віку від територіального центру Суворовського району Валентина Мартинюк, Марія Шовковенко, Олена Ропа і Ольга Прахт, виконали безліч відомих пісень про Одесу.
Завершився вечір солодким столом, де в теплій і щирій атмосфері бібліотекарі та гості заходу з територіального центру Суворовського району, продовжили бесіду про творчість Модеста Табачнікова, наспівуючи пісні з його репертуару.

Немає коментарів:

Дописати коментар