середу, 10 жовтня 2018 р.

Лялька мотанка – родинний оберіг українців


26 вересня в бібліотеці № 30 відбувся майстер-клас «Лялька мотанка – родинний оберіг українців». На нього були запрошені керівник гуртка з художньої вишивки, діючого при одеському будинку дитячої та юнацької творчості «Тоніка» Тетяна Кривицька і учні 6-Б класу ЗОШ № 12 разом з класним керівником Жанною Котовою.



  Майстер з виготовлення ляльок-мотанок Тетяна Кривицька розповіла аудиторії, що одним з найпоширеніших предметів-оберегів на території україни є лялька-мотанка. Така іграшка не просто фігурка для ігор, а справжній амулет та талісман для сімї та її членів. Для різних життєвих ситуацій створювалися відповідні ляльки. Зустрічаються ляльки-обереги для будинку, родинного вогнища, для захисту дітей та господарства від злих сил та лихого ока та багато інших.


  Усі присутні з цікавістю дізналися, що головна відмінність мотанки від звичайних ляльок чи ляльок з інших країн – відсутність обличчя. Тобто обриси обличчя на ляльках-мотанках представлені у вигляді переплетень різнокольорових ниток, у вигляді хреста. Це з часів язичництва побутувала думка, що саме через обличчя в ляльку може поселитися душа.
  Українці вірили, що в ляльці присутній дух роду, який й оберігає членів своєї сім’ї від всіляких негараздів та передає вікову мудрість та знання прийдешнім поколінням.  В різних куточках країни мотанки робили з різних матеріалів: і з сіна чи соломи, і зі шматочків тканини, і з ниток. Учасниками майстер-класу з задоволенням стали школярки, їх класний керівник разом з бібліотекарями. Усі з захопленням вчились робити цей оберіг з ниток.

  Тетяна Кривицька пояснила, що в процесі виготовлення ляльок-мотанок, заздалегідь необхідно визначити, що саме усі хотіли б отримати від свого оберега – здоров'я, удачу, любов, матеріальний добробут або щось ще. У процесі намотування ниток потрібно зосередитися на досягненні конкретної мети, а також важливо налаштуватися на ту людину, кому саме хотілося б подарувати цю ляльку. Оскільки кукли-мотанки не можна робити для себе, їх обов'язково необхідно робити для когось іншого.
Майстер-клас пройшов пізнавально, цікаво та захоплююче і дуже сподобався усім учасникам, у яких вийшли дуже гарні ляльки-мотанки – обереги.


Немає коментарів:

Дописати коментар