суботу, 10 листопада 2018 р.

Воїни степів




17 жовтня у біблиотеці № 30 відбулося козацьке свято «Воїни степів». Захід присвячен до Дня українського козацтва, який відзначається в Україні 14 жовтня. В цей день Україна відзначає також День захисника України і День святої Покрови Пресвятої Богородиці. Матір Божа вважається захисницею і покровителькою козаків.
На захід були запрошені директор музею історії розвитку українського козацтва Сергій Шпак, студенти Університету третього віку від територіального центру Суворовського району та учні 5-Б класу ЗОШ № 48 разом із класним керівником Оксаною Ткач.



Бібліотекарі Ольга Веселаго і Олена Іванова привітали усіх гостей з цим потрійним святом – Днем українського козацтва, Днем захисника України і Днем святої Покрови Пресвятої Богородиці. Побажали всім українцям доброго здоров’я і наснаги продовжувати розбудову і утвердження незалежності Української держави.


Співробітники бібліотеки розповіли аудиторії цікаві факти про життя, традиції і звичаї українського козацтва. Гостям заходу цікаво було дізнатися, що стати справжнім козаком міг не кожен. Так, на острові Хортиця, кожному юнакові влаштовували серйозні випробування. Усі дізнались також, які страви любили їсти справжні козаки, про танці, які вони побутували під назвою «козак» і «гопак» та про те, що козаки були ще й завзяті співуни. Вони вихваляли себе в піснях, розповідали про походи, подвиги, битви.


Розповідаючи про історію козацтва, бібліотекарі відзначили, що козацтво зіграло важливу роль у становленні Одеси, як великого торгового центру, порту. І, на думку багатьох істориків, зіграло вирішальну роль у звільненні нашого краю від Османської імперії.


У ході заходу виступив шановний гость библіотеки, директор музею історії розвитку українського козацтва Сергій Шпак, який розповів аудиторії багато цікавої і змістовної інформації про українських козаків. Сергій Шпак розповів про роль козаків в історії України і Одеси, про їх гетьманів і про зброю. Він розповів також усім присутнім про козацькі організації і рухи в сучасному світі, про їх просвітницьке значення для українців, про те, які існують спортивні козацькі ігри, та як вони проходять в школах України. Усі дізнались також про ескурсіі по козацькій Одесі, які проводять робітники музею історії розвитку українського козацтва.


По завершенні заходу, школяри з задоволенням відповідали на запитання вікторини про життя, побут, звичаї та подвиги козаків. За активну участь у конкурсах усі учні одержали подарунки – заохочувальні призи.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар