четвер, 31 січня 2019 р.

Як книга до нас прийшла?

23 січня в бібліотеці № 30 для учнів 5-А класу ЗОШ № 14 був проведений бібліотечний урок «Як книга до нас прийшла».
Бібліотекарі Олена Іванова і Ольга Веселаго розповіли дітям про історію створення книги. Діти дізналися про те, коли і де з'явилася перша книга, яка вона була, з чого зроблена, а також про історію першої друкованої книги.
Учні почули, що раніше були такі засоби передачі інформації, як вузликове письмо, яким володіли древні китайці, мексиканці; письмо піктографічне (малюнкове). На цьому уроці були розглянуті також такі питання: «книги-плитки» з глини, «книги-сувої» з папірусу, «книги з воску», «книги зі шкіри», «берестяні книги», «книги з паперу», «рукописні книги».


Потім учні дізналися про створення Ярославом Мудрим при Софійському соборі першої бібліотеки на Русі. Друкарських верстатів тоді ще не було, тому книги переписували у так званих майстернях-скрипторіях.
В ході уроку діти з цікавістю почули про перші друкарські верстати в Європі і на Русі і про першодрукаря слов'янських книг Івана Федорова, з іменем якого пов'язаний початок книгодрукування в Україні.
Для закріплення матеріалу і перевірки засвоєної інформації школярам було запропоновано відповісти на питання вікторини. Учні активно брали участь у вікторині, відповівши правильно на всі питання. Було видно, що школярам урок сподобався і по закінченні заходу вони виявили бажання записатися до бібліотеки.

1 коментар: