вівторок, 22 серпня 2023 р.

“Кольори української волі

 

 



Щорічно, 23 серпня, українці відзначають День прапора. Свято засноване указом Леоніда Кучми в 2004 році з метою виховання поваги громадян до державних символів України.

Напередодні, 22 серпня, в бібліотеці-філії №30 пройшов інформаційний дайджест “Кольори української волі”, присвячений цьому важливому дню.

Бібліотекар Юлія Романенко розповіла слухачам про те, що перша історична згадка про поєднання синього і жовтого кольору в українській символіці датується 1256 роком ‒ роком заснування Львова. Герб цього міста прикрасив Золотий лев на синьому тлі.

Таке ж поєднання кольорів можна побачити на прапорах, значках, гербах і нагородах часів козацтва, особливо починаючи з XVIII століття. Часто у запорожців були сині прапори, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж козаків.

Бібліотекарка звернула увагу присутніх на те, що сучасні кольори прапора як державного символу України з'явилися ще під час правління гетьмана Івана Мазепи, але перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора відбулося 22 березня 1918 року за законом Центральної Ради.

Український прапор ‒ це наша гордість і найвідоміший символ України!

Сьогодні прапор – з нашими військовими на їхніх плечових шевронах, у рюкзаках та на позиціях. Вони бережно підписують його своїм побратимам на пам’ять. Наш прапор піднято над вільними і звільненими містами України. Ми впевнені, що невдовзі він з гордістю буде майоріти над всією країною після нашої Перемоги, як символ української волі та незламності!









Немає коментарів:

Дописати коментар