четвер, 30 листопада 2023 р.

“Царівна української літератури”



27 листопада виповнюється 160 років від Дня народження Ольги Кобилянської. Ольга ‒ українська письменниця, рання буковинська феміністка, близька подруга та соратниця Лесі Українки. Авторка повістей та оповідань про проблеми українського жіноцтва та буковинського села на межі століть. Одна з найважливіших постатей раннього модернізму в українській літературі.
26 листопада в бібліотеці-філії №30 відкрився літературний кабінет “Царівна української літератури”, присвячена Ользі Кобилянській.
Бібліотекар Юлія Романенко розповіла присутнім про те, що перші свої оповідання Ольга написала німецькою мовою. Українська у її творчість прийшла разом зі знайомством з письменницею Наталією Кобринською та Софією Окуневською – першою українкою жінкою-лікарем в Австро-Угорщині. Саме вони залучили Кобилянську до феміністичного руху.
У віці 35 років ім’я Кобилянської було вже добре відоме в Європі та Буковині. У 1901 році письменниця публікує роман «Земля» – перлину української та світової літератури. Згодом цей твір було екранізовано. У 1903 році Ольга Кобилянська застудилася, хвороба дала ускладнення – її частково було паралізовано, але письменниця не полишала літературної діяльності.
З початком Другої світової війни паралізована Ольга Кобилянська не мала можливості евакуюватися з Чернівців, і вона свідомо почала виступала в ЗМІ зі статтями проти агресії Німеччини і з засудженням дій нацистів. У 1941 році румунська воєнна жандармерія встановила нагляд за Кобилянською, готуючи судову розправу над нею. Але судовий процес провести не змогли – 21 березня 1942 року Ольга померла. Її поховали на Чернівецькому кладовищі. Окупаційна влада заборонила публікувати некролог українською мовою та виголошувати промови над могилою письменниці.
Бібліотекарка познайомила відвідувачів з літературою, представленою на виставці: книгами Ольги Кобилянської “Людина”, “Земля”, збіркою оповідань та ін.
Аудиторії захід сподобався, був цікавим і пізнавальним. Читачі із задоволенням прийняли в ньому участь.





Немає коментарів:

Дописати коментар