середа, 17 липня 2024 р.

«З Одесою в серці»

 16 липня бібліотекарі філії №30 запросили мешканців «Областного центра соціально-психологічної допомоги для ВПО з інвалідністю» до літературного кабінету «З Одесою в серці», присвяченому 130-річчю від дня народження Ісаака Бабеля.

Ісаак Еммануїлович Бабель, мабуть, найзнаменитіший і загадковий письменник південноруської школи. Бібліотекар Юлія Романенко розповіла про трагічну долю письменника.

Бабель народився 12 липня 1894 р. в Одесі в єврейській родині. Маленький Ісаак отримав хорошу домашню освіту – за настановою батьків вивчав давньоєврейську, Біблію й Талмуд, але крім цього закінчив у 1911 році Одеське комерційне училище, а в 1917 році отримав диплом Київського комерційного інституту.
У 1916 р. публікує в журналі «Літопис» перші оповідання, які привертають увагу читацької аудиторії. Найбільш відома його збірка «Одеські оповідання», у якій романтизовано та в неповторній стилістиці одеського гумору зображене життя багатьох місцевих бандитів і розбійників.
Один із таких бандитів, легендарний Мішка Япончик, став прототипом головного героя фільму «Беня Крик», який за сценарієм Бабеля в 1927 р. на Одеській кінофабриці зняв режисер Володимир Вільнер.

Протягом 1930-х років діяльність і твори Бабеля потрапили під пильну увагу критиків і цензорів, які шукали навіть найменшу згадку про його нелояльність до радянського уряду.
У травні 1939 року Бабеля заарештовано за звинуваченням в «антирадянській змовницькій терористичній діяльності», а 27 січня 1940 р. розстріляно. У 1954 році письменник був посмертно реабілітований.

В Україні Ісаака Бабеля не забули. Але цілком природно, що шанують і люблять його найбільше в Одесі, на батьківщині, якій він присвятив свої найкращі твори.
Слухачі познайомилися з біографією та творчістю відомого одесита, атмосфера зустрічі була теплою та дружньою.






Немає коментарів:

Дописати коментар