четвер, 26 вересня 2024 р.

«Зрозумій свого сусіда – Румунська мова».

26 вересня в країнах ЄС відзначається Європейський день мов.


Цей день закликає до вивчення іноземних мов, якими розмовляють у Європі.

Бібліотекар філії №30 Тетяна Херсун разом з читачами провела інформаційний дайджест «Зрозумій свого сусіда – Румунська мова».

Бібліотекарка розповіла, що в європейських інститутах офіційно та рівноправно використовуються наступні мови: англійська, болгарська, угорська, грецька, датська, ірландська, іспанська, італійська, латиська, литовська, мальтійська, німецька, нідерландська, польська, португальська, румунська, словацька, словенська, фінська, французька, чеська , шведська, естонська.

Румунська мова — балканороманська мова, якою розмовляють, по різним оцінкам, близько 34 млн людей, 30 млн, з яких, говорять нею як рідною. Це офіційна та національна мова як Румунії, так і Молдови, а також одна з офіційних мов Європейського Союзу, Автономномого краю Воєводини (Сербія) та на горі Атос (Греція).

В Європі румунська мова не дуже поширена.

В Україні ця мова стоїть на шостому місці за поширеністю. Так як Українці й румуни межують між собою на довжині 900 км., то багато наших співвітчизників їздять в Румунію на відпочинок, роботу чи навіть ведуть бізнес з сусідньою країною, тому знання румунської є необхідним навиком.






Немає коментарів:

Дописати коментар