неділя, 29 вересня 2024 р.

«Бабин Яр: пам’ять на тлі історії»

29 вересня українська та світова спільнота відзначає 83 річницю початку подій у Бабиному Ярі, що є символом трагедії Голокосту та нацистських злочинів на українській землі.

До цієї дати у біблотеці-філії №30 учні та викладачі КЗПСО «Мистецька школа №13 м. Одеси» провели концерт- реквіем.

Перед концертом бібліотекар Тетяна Херсун ознайомила присутніх з презентацією «Бабин Яр: пам’ять на тлі історії», де були освітлені події та тематичні фото присвячені Дню пам’яті трагедії Бабиного Яру.

У цей день у 1941 році нацисти знищили в Києві десятки тисяч громадян, мешканців міста, більшість з яких були євреями.

Першими жертвами Бабиного Яру стали київські підпільники і цигани, - їх знищили вже 20 вересня. А, починаючи з 22 вересня, до страшних ярів потяглися машини з єврейський населенням. 28 вересня в місті з 'явились оголошення, які наказували всім євреям міста негайно прийти до Лук'янівського цвинтаря.

Багато хто здогадувався, що Бабин Яр ‒ це смерть. 29 вересня 1941 року десятки тисяч киян вирушили у свою останню путь.

Ті, хто прийшли до Бабиного Яру, вже ніколи не повернулися. Десятки тисяч людей було розстріляно з 29 вересня 1941 року по 2 жовтня 1941 року.



Історія Бабиного Яру в минулому сторіччі, зокрема в часи Другої світової війни страшна і повчальна. Велика кількість жертв – це реальна ціна за людську безвідповідальність і маніакальне бажання панувати над світом. Водночас Бабин Яр є також місцем пам'яті, де можна вшанувати жертв та помолитися за них. Це місце стало символом людської трагедії та людської солідарності, де люди можуть зібратися разом, щоб вшанувати жертв та покладати квіти до пам'ятника.

В рамках заходу вшанували пам’ять жертв Бабиного Яру хвилиною мовчання.











 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар