пʼятницю, 16 лютого 2018 р.

Майстер пригодницького жанру



        8 лютого у бібліотеці № 30 пройшов літературний подіум "Майстер пригодницького жанру", присвячений 190-ій річниці зі дня народження Жюля Верна. Захід відвідали постійні читачі бібліотеки. Бібліотекар Ірина Смирнова розповіла читачам про маловідомі факти біографії і творчості письменника. Усім цікаво було почути, що Жюль Верн був не лише французьким письменником, класиком пригодницької літератури, одним з основоположників жанру наукової фантастики, але і географом. Він був членом Французького Географічного товариства. А книги письменника займають друге місце по кількості перекладів у світі, поступаючись лише Агаті Крісті.



Слухаючи розповідь бібліотекаря, читачі із здивуванням відкривали для себе такі цікаві факти, як наприклад те, що в 11 років Жюль Верн найнявся на корабель юнгою і трохи не втік в Індію. А в романі "Париж в ХХ столітті" Жюль Верн передбачив появу факсу, відеозв'язку, електричного стільця і телебачення. У романі "Незвичайні пригоди експедиції Барсака" Жюль Верн передбачив змінний вектор тяги в літаках.

Ірина Смирнова відмітила, що Жюль Верн був дуже працелюбний, міг знаходитися за письмовим столом дуже довго - з п'яти ранку до восьми вечора. За день він часто писав по півтора печатні аркуші, а це приблизно двадцять чотири книжкові сторінки. А ще, Жюль Верн захоплювався театром, писав комедії і лібретто, працював в "Ліричному театрі". Жюль Верн надихався на твори не у тиші кабінету, а в подорожах. Він плавав по Середземному морю, побував в Лісабоні, Англії і Скандинавії, вчинив трансатлантичний круїз в Америку.

Романіст написав 66 романів, більше 20 повістей і 30 п'єс. Для читачів була оформлена книжкова виставка, на якій представлені твори письменника, серед яких : "Діти капітана Гранту", "Двадцять тисяч льє під водою", "Навколо світу за 80 днів", "Подорожі і пригоди капітана Гаттераса", "Дунайський лоцман", "П'ятнадцятирічний капітан", "Таємничий острів", "Незвичайні пригоди експедиції Барсака" та інші. Читачі з великим інтересом прослухали огляд матеріалів про цього дивовижного письменника, людину-загадку, навколо якого було безліч легенд. І потім із задоволенням узяли прочитать книги, що зацікавили їх.

Немає коментарів:

Дописати коментар