середу, 4 квітня 2018 р.

Форум - театр "У світі казки, мудрості та барв"



   27 березня у бібліотеці № 30 відбувся майстер-клас по Форум-театру "У світі казки, мудрості та барв", присвячений Міжнародному дню театру. На захід були запрошені гості - практичний психолог, керівник проекту і тренер Форум-театра Наталія Гунькина і учитель, соціальний працівник благодійного фонду "Карітас Одеса УГКЦ" Микола Коваль. Відвідувачами і учасниками майстер-класу по Форум-театру стали учні 8-го класу гімназії № 7 разом зі своїм викладачем Фокіною Іриною, а також постійні читачі бібліотеки.

Завідуюча бібліотекою-філією № 30 Ірина Нерубащенко розповіла присутнім про історію святкування Міжнародного дня театру. Вона відмітила також, що традиційно День театру проходить під єдиним девізом: "Театр - як засіб взаєморозуміння і зміцнення світу між народами".
Потім, учитель, соціальний працівник благодійного фонду "Карітас Одеса УГКЦ", організатор групи "Одеса - столиця Форум-театра" Микола Коваль, розповів присутнім про історію виникнення Форум-театра і його методиці. Слухачам аудиторії цікаво було дізнатися, що Форум-театр був розроблений бразильським театральним режисером Августо Боалем, як інтерактивна форма театру, головною метою якого є рішення практично будь-яких проблем. Цей метод використовується не так давно, з шестидесятих років двадцятого століття. Але, і за цей час, він встиг модернізуватися і змінитися залежно від цілей і завдань ведучого і аудиторії, для якої призначений. Микола Коваль відмітив, що Форум-театр - це єдина форма діалогу між людьми, які не розуміють один одного.

Кожен окремий форум-театр - це певна група людей. У своїх постановках вони показують свій досвід, який близький саме їм, прожитий ними і наклав на них відбиток.
Далі, практичний психолог, керівник проекту і тренер Форум-театру Наталія Гунькина, розповіла про себе і свою діяльність, про своє захоплення Форум-театром, який став для неї улюбленою роботою. Вона повідала також про те, що з квітня по липень 2017 року проходили тренінги за методикою Форум-театра, результатом яких стало створення постановки на тему "Конфлікти при адаптації переселенців в мирне життя" і відкриття постійно діючої студії "Форум-театр Одеса".

Наталія Гунькина розкрила структуру методики Форум-театра і показала основні вимоги до її проведення. Вона звернула увагу глядачів на унікальність і особливість Форум-театра, який полягає в тому, що трупа акторів-любителів в невеликій сценці розігрують конфліктну ситуацію з життя. У кульмінаційний момент дія уриваєтьсяі, усе побачене обговорюється з глядачами, їм пропонується замінити будь-якого з акторів і зіграти його роль у своїй інтерпретації, змінивши хід подій.

В ході заходу, Наталія Гунькина запропонувала усім присутнім стати учасниками майстер-класу по Форум-театру і показала різні вправи для підготовки учасників до роботи на сцені в якості акторів і глядачів.

З великим інтересом і задоволенням відвідувачі заходу брали участь в тренінгу. Усім сподобалися такі вправи, як: "Знайомство з групою", де потрібно було цікаво розповісти про себе і своє ім'я; "Образ друга" - заздалегідь поспілкувавшись трохи з одним з учасників тренінгу, потрібно було зображувати ряд дій, що характеризують особу партнера; "Психологічна допомога" - тут потрібно було кожному учасникові групи проявити варіанти усілякої підтримки по відношенню до друга, що потребує допомоги.
Після закінчення майстер-класу, Наталія Гунькина підкреслила, що завдяки особливостям методів і наборів вправ, Форум-театр дає можливість пропрацювати з групою їх життєві ситуації, подивитися на загальну для них проблему з різних сторін, знайти альтернативні рішення задачі, поділитися власним практичним досвідом, відпочити і отримати психологічне розвантаження.
Усім учасникам тренінгу по Форум-театру дуже сподобалося бути акторами. Прийшло ясне розуміння того, що спробувавши зіграти роль, сценку, можна не лише зробити психологічну підтримку один одному на сцені, але і допомогти собі, позбавившись від внутрішніх комплексів і блоків, пережити стреси, впоратися із складними ситуаціями в житті. Захід пройшов дуже захоплююче і цікаво. Усі отримали масу позитивних емоцій і заряд відмінного настрою.

Немає коментарів:

Дописати коментар