середу, 4 липня 2018 р.

Із грязі - в князі.

26 червня в бібліотеці № 30 відбулася краєзнавча година «Із грязі в князі», присвячена 185-річчю від Дня заснування першого курортного комплексу в Одесі - санаторію Куяльник, ювілей якого відзначається 27 червня. На захід були запрошені читачі і гості бібліотеки.
Завідуюча бібліотекою-філією № 30 Ірина Нерубащенко розповіла присутнім про те, що Куяльник - один з найстаріших курортів нашої країни, розташований всього в 13 км від центру Одеси, біля підніжжя Жевахової гори, на березі Куяльницького лиману, в 4 км від узберіжжя Чорного моря.


Завідуюча бібліотекою зазначила, що курорт відомий своїми чудодійними лікувальними грязями, цілющою мінеральною водою і шикарними пейзажами, що нагадують марсіанські рівнини в холодні пори року. Розтягнувшись на 30 км, лиман виконує функцію цілорічного бальнеологічного курорту і місця для зимівлі водоплавних птахів, так як рідко замерзає завдяки високому вмісту солі.
Далі, завідуюча бібліотекою запропонувала аудиторії подивитися кілька пізнавальних відеороликів, які більш детально знайомлять з історією походження і розвитку санаторію Куяльник, про властивості Куяльницького мулу, який помітно знижує запальні процеси, відновлює роботу внутрішніх органів, зміцнює імунітет.

По завершенні заходу, Ірина Нерубащенко повідала читачам і гостям заходу про те, що колись Куяльник був дуже популярним. Унікальні лікувальні властивості Куяльницького лиману і розвинена інфраструктура приваблювали сюди тисячі людей. Тут були майданчики літніх ресторанів, а військовий оркестр грав музику вечорами. За радянських часів Куяльник став народною здравницею.
Але тепер, нажаль, не так добре, як раніше. Існує ще безліч проблем. Руйнується старовинна будівля грязелікарні потребує відновлення. Але, незважаючи на це, курорт і зараз користується популярністю навіть через сотні років

Сучасний санаторій круглий рік приймає пацієнтів. Санаторій «Куяльник» має в своєму розпорядженні сучасне діагностичне і лікувальне обладнання, пропонує масу оздоровчих процедур з використанням солі, бруду і мінеральної води.
Завдяки своєму унікальному складу, бруд Куяльника вважають еталонним в усьому світі за якістю і лікувальними властивостями.

Немає коментарів:

Дописати коментар