неділю, 15 травня 2022 р.

15 травня, до Дня пам’ятi жертв політичних репресій.

15 травня, до Дня пам’ятi жертв політичних репресій в бібліотеці № 30 відбулася краєзнавча година «Великий терор в Україні». На захід завітали голова правління ГО «Одеський меморіал», член Всесвітнього клубу одеситів Ігор Комаровський та читачі бібліотеки.

Завідуюча бібліотекою Ірина Нерубащенко розповіла присутнім, що День пам’яті жертв політичних репресій, заснований в 2007 році в пам’ять про жертви Великого терору 1937-1938 років і відзначається в Україні щороку, у третю неділю травня. А в Одесі кожного року на ІІ Християнському кладовищі відбувається покладання вінків і квітів до Пам’ятної дошки та могили жертв політичних репресій.

Завідуюча бібліотекою також нагадала присутнім, що в 2016 році на місці поховання закатованих радянською владою українців на Західному цвинтарі було встановлено пам’ятний камінь.

Ірина Нерубащенко представила відвідувачам заходу гостя Ігоря Комаровського, відомого громадського діяча, члена Національної комісії з реабілітації при Українському інституті національної пам’яті, керівника Музею історії політичних репресій 1917 – 1991 років, голову правління ГО «Одеський меморіал», голову правління ГО «Постраждалі від політичних репресій», члена Всесвітнього клубу одеситів.

Усі дізналися, що Ігор Комаровський добре відомий в Одесі та за її межами дослідник-архівіст, краєзнавець, який проводить величезну роботу з реабілітації незаконно репресованих одеситів, педантично займається відновленням втрачених документів, постійно взаємодіє з різними організаціями, зокрема з міжнародними.

Гость заходу розповів аудиторії багато важливої інформації про свою діяльність в громадській організації «Одеський Меморіал» (заснована у 1988 році), яка випустила серію видань, присвячених нашим землякам – жертвам репресій та роботу з Музеєм історії політичних репресій 1917 – 1991 років (заснований у 1988 році).

В ході заходу, Ігор Комаровський також дуже цікаво розповів присутнім, як за його ініціативою, у 2020-му році був визнаний невинним перший одесит – Микола Балашов (1872 – 1945), засуджений в Одесі у 1944 році.

Особливу увагу лектор приділяє співробітництву з Всесвітнім клубом одеситів, з яким тісно пов’язаний із 2009-го. Він працював над проектом «Они оставили след в истории Одессы», а його дослідження публікуються на сайті Клубу.

Аудиторії було дуже цікаво слухати Ігоря Комаровського, який розшукує одеситів по всьому світу і дає надію людям, які намагаються дізнатися правду про своїх рідних. Відвідувачі задавали гостю багато питань. Стало зрозуміло, що пан Комаровський докладає максимум зусиль для відновлення історичної справедливості щодо великої кількості людей, долі яких у ХХ сторіччі склалися трагічно.

По завершенні заходу, завідуюча бібліотекою Ірина Нерубащенко зазначила, що прискіпливий пошук біографічних відомостей – особиста риса, притаманна Ігорю Комаровському. Логічний склад мислення і широка ерудиція дозволяють йому повертати з небуття, здавалося б, назавжди втрачені імена і події минулих епох.

Завідуюча та усі відвідувачі заходу були дуже вдячні Ігореві Комаровському за цікаву і важливу лекцію, а також за багаторічну співпрацю на ниві краєзнавства, його важливі справи, які може вирішити тільки він. А пан Ігор Комаровський подякував бібліотекарям за запрошення на цей захід, наголосивши, що це – перша бібліотека в Одесі, яка запросила його виступити з розповіддю про його краєзнавчу діяльність.










Немає коментарів:

Дописати коментар