середу, 14 лютого 2024 р.

"Шляхами історії

 11 лютого у бібліотеці-філії №30 пройшов інформаційний компас "Шляхами історії" до 140-річчя від дня народження видатного українського історика, педагога, історіографа, архівіста Наталії Полонської-Василенко.

Наталія Дмитрівна − одна з провідних представниць в українській історіографії, авторка майже 200 наукових праць в області історії Запоріжжя та Південної України. Її дослідження стали одним із джерел розвитку української історичної науки. Перша жінка приват-доцент Університету святого Володимира у Києві, член Наукового товариства імені Шевченка, академік Української Вільної Академії наук та паризької Міжнародної Академії наук.
Бібліотекар Ірина Смірнова розповіла відвідувачам, що Наталія Полонська-Василенко мала велике та непросте життя, присвятивши весь свій талант справі служіння українській науці. Вона пережила дві світові війни, репресії й еміграцію.
Її перу належать близько 200 наукових праць з археології, історії України й Української Церви, спогади про громадських і наукових діячів. Вона є автором посібника «Історико-культурний атлас з російської історії з пояснювальним текстом». Але своєю головною працею Наталія Дмитрівна вважала написання та доведення до читацької аудиторії величезної монографії − славнозвісної двотомної «Історії України». Перший том був виданий у 1972 р., а другий − вже після смерті авторки − у 1976 р.
Не менш цікавими є й інші її роботи – фундаментальні історичні дослідження, праці, присвячені історії Православної церкви в Україні, численні мемуарні та біографічні нариси про українських діячів науки і культури.
Наталія Полонська-Василенко належить до плеяди визначних людей, творчість яких витримала випробування часом і вже повертається до українського читача.





Немає коментарів:

Дописати коментар