вівторок, 12 березня 2024 р.

«Портфель Жванецького»

90 років тому народився Жванецький Михайло Михайлович. Його життя пов’язане з нашим містом і він назавжди залишиться у памяті одеситів.
Бібліотекарь Вікторія Соловйова запросила до «літературного кабінету» бібліотеки – філії №30 познайомила читачів з фактами життя цієї яскравої особистості.
Народився 6 березня 1934 року у Одесі в родині лікарів.
Навчався і закінчив у 1956 році Одеський інститут інженерів морського флоту.
У період навчання в інституті він серйозно захопився художньою самодіяльністю і навіть організував власний театр мініатюр під назвою «Парнас-2». Проект став дуже популярним в Одесі концерти завжди відвідували безліч людей.
У 1963 році познайомився з Аркадієм Райкіним, який узяв його твори до репертуару театру мініатюр, а у 1964 року запросив Михайла у свій театр на посаду завідувача літературної частини.
У часи роботи під проводом Райкіна колегами Жванецького були Роман Карцев і Віктор Ільченко, для яких він написав понад 300 мініатюр і монологів.
Згодом, коли Михайло Жванецький отримав досвід, він пішов з театру Райкіна та почав працювати самостійно. Влаштувався працювати в Одеську обласну філармонію.
Своє особисте життя артист не любив афішувати, а на питання про дітей завжди віджартовувався. Достовірно відомо лише про дружину сатирика Наталію та сина Дмитра.
Наприкінці 2019 року у Жванецького було діагностовано рак, у жовтні 2020-го він заявив про припинення публічних виступів. Помер 6 листопада 2020 року у віці 86 років.
В Одесі існує бульвар Жванецького, пам’ятники самому гумористу і його улюбленцю, коту Морису. Він «Почесний громадянин Одеси»
Михайло Жванецький залишив по собі образ людини з портфелем. Багато книжок написаних за життя сатиричних, про наше сонячне місто, про людей які тут живуть. Ними зачитуються вже не одне покоління читачів, адже гумор потрібен у всі часи. Можиливо, що у найтемніші хвилини нашого життя сміх допомагає витримати і підняти голову.











Немає коментарів:

Дописати коментар