середа, 11 вересня 2024 р.

«Великий мудрець українського слова»

 9 вересня 1769 року народився український письменник, основоположник сучасної української літератури та громадський діяч Іван Петрович Котляревський.


У бібліотеці-філії №30 відкрився літературний кабінет «Великий мудрець українського слова», присвячений 255 річниці від дня народження митця.

Бібліотекар Юлія Романенко розповіла слухачам цікаві факти з життя письменника.

Всім відома «Енеїда» Котляревського стала першим твором в українській літературі, написаним народною мовою. На той час українська мова внаслідок цілої низки указів російської влади поступово витіснилася з ужитку. Відтак твори Івана Котляревського започаткували новий етап формування української літературної мови.

Уперше "Енеїда" була видана без відома автора у 1798 р. видавцем Максимом Парпурою. Іван Котляревський дуже розлютився через це, тому присвятив видавцеві декілька рядків у наступній частині "Енеїди", де описав тортури, які на нього чекають у пеклі.

Відомо, що «Енеїду» з автографом автора дбайливо зберігав імператор Олександр І, примірник твору мав навіть Наполеон І Бонапарт.

Коли Котляревського призначили директором Полтавського театру, він швидко зрозумів необхідність розвивати українську драматургію. Саме для театру були написані відомі драматичні твори «Наталка Полтавка» і «Москаль-чарівник», що й досі не сходять зі сцени.

Цікавим фактом є те, що Іван Петрович був членом масонської ложі «Любов до істини», де обговорювалися політичні питання. Він виконував роль «витія» – оратора.

Помер Іван Котляревський 10 листопада 1838 року. Він ніколи не був одружений і прямих нащадків не залишив. Незавдовго до смерті письменник відпустив на волю своїх шістьох кріпаків. А свій дім заповів економці – унтер-офіцерській вдові Мотрі Векливечивій.

Відвідувачі з цікавістю слухали розповідь бібліотекаря та познайомилися з літературою та матеріалами, представленими на виставці.





Немає коментарів:

Дописати коментар