середа, 2 жовтня 2024 р.

Лялька-мотанка

 2 жовтня у бібліотеці-філії №30 відкрилася авторська виставка ляльок-мотанок постійної читачки Марії Мовчан.


Бібліотекар Ірина Смірнова представила виставку відвідувачам та розповіла про історію унікальних ляльок.

Лялька-мотанка – це предмет української культури, який символізує благополуччя, добро та надію на краще, він є дуже сильним сакральним предметом для українського народу.

Перші вузликові ляльки, так інколи ще називають мотанки, з’явилися приблизно 5 тисяч років тому. Сама назва «лялька-мотанка» походить від поняття «мотати», а загальний вигляд такої ляльки представляє собою фігурку людини, як правило жіночу або дитячу, виготовлену зі шматків тканини. Частини тіла такої ляльки з’єднувалися вузликами. Кожна така лялька була тай лишається унікальним витвором майстра.

Український народ здебільшого використовував ляльки-мотанки в якості оберіга та талісмана для родини. Історія цих предметів української культури та традиції, що пов’язані з ними беруть свій початок в Чернігівській області, де з’явились перші їхні прототипи.

Українська мотанка знайшла своє особливе місце в культурі нашого народу! Мотанка – символ добра та благополуччя, символ надії на краще та сильний сакральний предмет! І зовсім не має значення чи створювалася лялька на швидкоруч для забавки дитині, чи як важливий оберіг чи подарунок до свята.

Експозиція ляльок-мотанок викликала неабиякі цікавість та захоплення у читачів різного віку.

Виставка працює! Запрошуємо всіх!






Немає коментарів:

Дописати коментар