четвер, 26 квітня 2018 р.

Наш Дюк


20 квітня в бібліотеці № 30 відбувся відео-лекторій «Наш Дюк». Цей краєзнавчий захід присвячений 190-річчю від Дня відкриття пам'ятника Арману де Рішельє. Відео-лекторій відвідали постійні читачі бібліотеки. Бібліотекар Вікторія Чекмарьова-Ланецка розповіла присутнім, що 190 років тому, 22 квітня 1828 року, в Одесі при величезному скупченні народу відбулося відкриття пам'ятника одному із засновників і градоначальнику Одеси Дюку де Рішельє.

Навколо пам'ятника в той день майоріли французький, англійський, австрійський і російський прапори, як нагадування про міжнародне значення Одеського порту, заснованого Дюком. У Преображенському соборі пройшла урочиста літургія. А потім, читачам було запропоновано стати глядачами відео-лекторію. На екрані були показані відеоролики з лекціями про Армана де Рішельє, його біографії і значущої ролі в розвитку Одеси, як засновника і градоначальника міста.
У процесі перегляду відео-лекторію, читачі дізналися також, що після смерті Армана Еммануеля дю Плессі Рішельє, в травні 1822 р року у Франції його близький друг і соратник Ланжерон організував збір грошей на будівництво пам'ятника. На заклик відгукнулися всі городяни, забезпечені люди і прості робітники. Граф Воронцов, який був на той час генерал-губернатором Новоросійського краю, замовив проект пам'ятника скульптору Мартосу, що прославився монументом Мініну і Пожарському.
Після закінчення відео-лекторію, для всіх глядачів пролунала пісня відомого одеського рок-музиканта Ігоря Ганкевича, яка давно стала своєрідною візітівкою пам'ятника Дюку. Захід пройшов цікаво і пізнавально. Всі отримали масу позитивних емоцій і задоволення від перегляду відео-лекторію з необхідною інформацією.

Немає коментарів:

Дописати коментар