пʼятницю, 18 травня 2018 р.

Багатонаціональна Одещина: гагаузька культура.



16 травня в бібліотеці № 30 відкрилася відео-вітальня «Багатонаціональна Одещина: Гагаузька культура». Цей краєзнавчий захід приурочено до Всесвітнього дня культурного різноманіття в ім'я діалогу та розвитку. Відзначається це свято в багатьох країнах світу 21 травня.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=crp1B56zkuc

Гостями відео-вітальні стали представники гагаузької національності - тележурналістка і ведуча ТРК «Південна хвиля» Світлана Попазоглова-Мінчева; голова національно-культурного товариства «Гагаузлар» Артем Булгару; член Спілки письменників України, журналіст і ведучий ТРК «Одеське обласне радіо», гагаузький поет Віталій Бошков.
Захід відвідали також учні 8-А класу СШ № 12, читачі бібліотеки і завідуюча краєзнавчим відділом ЦМБ ім. Франко Людмила Карабецька
Бібліотекар Олена Іванова розповіла гостям про історію виникнення свята Всесвітнього дня культурного різноманіття в ім'я діалогу та розвитку. Олена Іванова зазначила, що в даний час існують різні фактори, які загрожують культурі. Усвідомлення цих фактів і визначили прийняття в 2001 році Загальної декларації ЮНЕСКО про культурне різноманіття. Це свято дозволяє людям глибше усвідомити цінності культурного розмаїття і дає можливість розвивати співпрацю між народами.
Потім, співробітник бібліотеки зазначила, що Одеська область - сама багатонаціональна в Україні. Майже половину населення Одеського регіону складають національні меншини. Так, на території області налічується 133 національності і народності, «лідерами» серед яких є: 62% - українці, 20% - росіяни, 6% - болгари, 5% - молдавани, 1,5% - гагаузи. Крім цього, на території області проживають поляки, чехи, албанці, греки та ін.
Інтерес до гагаузької культури не випадковий. Гагаузи, багато в чому загадковий народ. Не маючи своєї писемності, він зберіг протягом багатьох століть свою мову, свій самобутній культурний уклад, досить багату народну творчість.
Далі, захід проходив за участю високоповажних гостей бібліотеки.
Провідна ТРК «Південна хвиля» Світлана Попазоглова-Мінчева розповіла аудиторії трохи про гагаузький народ, їх історію та культуру. Гагаузка за національністю, Світлана Попазоглова-Мінчева звернула увагу присутніх на те, як важливо знати своє коріння, цікавитися своїм родом і прізвищем, вивчати мову своїх предків, своєї національності.
Також, з великим задоволенням виступив голова національно-культурного товариства «Гагаузлар» Артем Булгару. Він дуже цікаво розповів про діяльність і значення «Гагаузлара» і зазначив, що в Одесі вже функціонує школа з вивчення гагаузької мови. Артем Булгару повідав, що в Одесі 23 грудня 2017 року створили національно-культурне товариство «Гагаузлар» з метою просування гагаузької культури в Україні. Голова «Гагаузлара» сподівається, що це суспільство допоможе зберегти мову і традиції гагаузького народу. Артем Булгару подарував бібліотеці книги про гагаузьку культуру.
Порадувало всіх присутніх також виступ члена Спілки письменників України, журналіста і ведучого ТРК «Одеське обласне радіо», гагаузького поета Віталія Бошкова. Він познайомив аудиторію зі своєю творчістю, прочитавши кілька своїх віршів  гагаузькою, українською та російською мовами.


В ході заходу всі присутні переглянули дуже цікавий, барвистий і змістовний відеоролик про історію та культуру гагаузького народу, який підготувала для нас Світлана Попазоглова-Мінчева. Всім слухачам було цікаво дізнатися про те, що гагаузи - тюркський народ християнського віросповідання, основна частина якого проживає в північній частині центрального Буджака, з 1940 року увійшов в південні межі Республіки Молдова. За переписом 2004 року в Республіці Молдова налічувалося 155,6 тисяч гагаузів. Близько 40 тис. Буджацьких гагаузів проживає в суміжних районах Одеської області України. Окремі селища гагаузів є в Запорізькій області України, в Росії, Казахстані та в країнах Європи (Болгарії, Румунії, Греції, Туреччини). І ще багато іншої цікавої і пізнавальної інформації.
В читальному залі була оформлена книжкова виставка, на якій представлені видання з історії гагаузького народу і їх культурі. Прикрасила виставку також національна вишивка і традиційний гагаузький одяг.
По завершенні заходу, Світлана Попазоглова-Мінчева вирішила взяти інтерв'ю у учениці 8-А класу, яка хоче в майбутньому стати журналісткою. Школярка з задоволенням відповідала на питання про свої враження і висновки, ознайомившись із гагаузької культурою.
Дуже цікавим виявилося підсумкове виступ читачки нашої бібліотеки. Оксана Казани розповіла про те, що вона вже 20 років заміжня за гагаузом, у них 2 дочки. Старша дочка вчиться в Київському університеті культури і мистецтв на факультеті тюркології, а молодша - ходить на курси гагаузької мови в Одесі.
Оксана Казани закликала всіх присутніх цікавитися як можна більше іншими народами, що проживають в Одеській області, вивчати мови різних культур. Всі ці знання дуже знадобляться в житті кожного з нас і допоможуть ще краще згуртувати людей різних національностей, щоб всі могли жити в мирі і дружбі.
Відео-вітальня дуже сподобалася аудиторії. Було дуже цікаво, пізнавально і захоплююче. Всі отримали масу яскравих вражень, позитиву і море задоволення!

Немає коментарів:

Дописати коментар