суботу, 9 червня 2018 р.

Місто, де можна торкнутися вічного.

17 травня в бібліотеці № 30 відбулася відео-екскурсія «Місто, де можна торкнутися вічного», яка присвячена Міжнародному дню музеїв. Цей свято відзначається у всьому світі 18 травня.
Здійснити віртуальну подорож по музеям світу прийшли постійні читачі бібліотеки.
Бібліотекар абонементу Ірина Смирнова розповіла читачам про історію появи свята Дня музеїв. Вона зазначила, що це свято з'явилося в календарі в 1977 році, а з 1978 року Міжнародний день музеїв почали відмічати більш ніж у 150 країнах.
Принципо вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини. Збір і зберігання пам'яток матеріальної та духовної культури, музеї ведуть велику науково-просвітницьку та освітньо-виховну роботу.
Ірина Смирнова розповіла читачам також, що в це свято багато музеїв в різних країнах світу відкривають свої двері для всіх бажаючих абсолютно безкоштовно, готують нові експозиції, тематичні лекції, екскурсії, наукові читання. В даний час більше 20 000 музеїв по всьому світу відзначають це свято. Нерідко до цієї культурної події присвячено і проведення тематичних фестивалів, найвідоміший з яких - «Ніч музеїв», що став в останні роки дуже популярним. Він проводиться в багатьох містах світу, як правило, в ніч з суботи на неділю, найближчу до 18 травня.
Співробітник бібліотеки розповіла присутнім також про існування в Одесі таких надзвичайно цікавих музеїв, як: Музей цікавої науки, Музей сучасного мистецтва Одеси, Одеський художній музей, Одеський археологічний музей, Музей вогню, Музей «Таємниці підземної Одеси», Одеський державний літературний музей, Музей «Філікі Етерія », Музей ім. А.В. Блещунова, Музей контрабанди, Музей кіно, Музей рідкісної книги, Музей історії євреїв Одеси, Військово-історичний музей, Зоологічний музей, Одеський палеонтологічний музей, Одеський музей західного і східного мистецтва, Анатомічний музей.
Потім, увазі гостей була запропонована яскрава і захоплююча відео-екскурсія «Найвідоміші музеї світу». Читачі дізналися багато цікавих фактів про такі музеї як: Лувр, Ермітаж, Каїрський музей, Метрополітен, Британський музей, Зимовий палац. Третьяковська галерея. Наприклад, дуже вразила глядачів цікава інформація про Британський музей - головний історико-археологічний музей Великобританії, найбільший і найстаріший музей світу. Його не можна обійти навіть за один тиждень. Знадобиться кілька місяців, щоб постояти у кожного експоната, хоча б хвилину.
Гарним доповненням до лекції і відеоматеріалів стала книжкова експозиція. Вона включає в себе книги про музеї світу, путівники і довідники, а також чудові альбоми, присвячені творам мистецтва.

Немає коментарів:

Дописати коментар