пʼятницю, 24 червня 2022 р.

22 червня - День Скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

22 червня, до Дня Скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні в бібліотеці № 30 відбулася історична година «Життя, як полум’я». На захід завітали голова правління ГО «Одеський меморіал», член Всесвітнього клубу одеситів Ігор Комаровський, студенти Університету третього віку від територіального центру Суворівського району Олена Ропай і Марія Тернова, гітарист, співак Олексій Пластуненко та читачі бібліотеки.

Завідуюча бібліотекою Ірина Нерубащенко розповіла присутнім, що Україна щороку, 22 червня вшановує світлу пам’ять мільйонів українців, життя яких забрала Друга світова війна, що почалася 1941 року. Фашистська Німеччина без оголошення війни напала на Радянський Союз, дощенту зруйнувала міста і села. Україна стала епіцентром бойових дій.

Читачі дізналися, що Україна втратила п’яту частину населення, на фронті загинули 1,3 млн. українців. На примусові роботи до Німеччини було вивезено близько 2,5 млн. осіб.

В ході заходу виступив гість бібліотеки Ігор Комаровський, який розповів багато історичних фактів про воєнні події, окупацію українських міст, а зокрема – Севастополь та Одесу. Усі почули про такі видання, як «Книга пам’яті України» з увічнення учасників бойових дій, які померли в повоєнні роки, науково-документальну серію книг «Реабілітовані історією».

Він також розповів цікаві дані про своїх рідних – партизанів і підпільників, які брали участь у бойових діях і, захищаючи нашу країну, були поранені чи загинули. Присутнім було цікаво розглядати світлини його фронтових родичів.

Захід розпочався виконанням усіма присутніми Державного Гімну України.
А потім, аудиторію порадували своїм виступом Олена Ропай, Марія Тернова та Олексій Пластуненко. Вони влаштували патріотичний концерт.

Олена Ропай читала вірші про рідну Україну, а Марія Тернова і Олексій Пластуненко співали пісні: «Вставай, Україно!», «Гей, соколи!», «За широким, за Дніпром», «Пісня про рушник», «Болить серце України», «Ой, у лузі червона калина», «Хмари в блакитному», «Біля чорного моря», «Ти одесит, Мишко» та багато інших.

Неможливо стерти з історичної пам’яті колосальні жертви, скалічені долі, нелюдські страждання тих, хто поклав своє життя на вівтар боротьби за перемогу у тій війні, захищаючи нашу Україну. Всі вони залишаться у вдячній пам’яті нащадків навічно.

По завершенні заходу, завідуюча бібліотекою звернула увагу аудиторії на наше сьогодення та жахливі події військової агресії Росії, яка здійснила повномасштабне вторгнення на Україну, посягає на саме існування українців і на цілісність нашої території.

Сьогодні, потерпаючи від кривавої агресії, українці знову, зі зброєю в руках, захищають кордони України, нашу свободу і право на гідне життя. Була оголошена хвилина мовчання, всі схилили голову перед мільйонами невинних жертв, яких забрала війна. Вічна і світла їм пам’ять! А всім нам миру, єдності, сили та стійкості!










Немає коментарів:

Дописати коментар