четвер, 27 квітня 2023 р.

Чорнобиль - трагедія, яка змінила світ.

















Щороку 26 квітня увесь світ згадує найбільшу техногенну катастрофу, яка сталась 37 років тому – аварію на Чорнобильській АЕС. Шануючи цю трагічну дату у бібліотеці-філії №30 була проведена інформаційна година пам’яті “Чорнобиль ‒ трагедія, яка змінила світ”.

Бібліотекар Ірина Смірнова нагадала відвідувачам, як саме сталася трагедія. У ніч на 26 квітня 1986 року о 01:23 на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС прогримів потужний вибух, який вщент зруйнував реактор. Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише територію сучасної України але й території багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії.

Радіаційного опромінення зазнали щонайменше 8 млн людей – передусім ліквідатори катастрофи, яких налічувалось майже 600 тисяч. Навколо ЧАЕС було утворено 30-кілометрову зону відчуження – понад 100 тис. українців змушені були залишити свої домівки.

Бібліотекарка розповіла, що наслідки аварії залишаються предметом обговорення світової наукової спільноти до сьогодні. За Міжнародною шкалою ядерних подій цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

Зараз, у роковини Чорнобильської трагедії, ми схиляємо голову перед усіма, кого вже немає з нами, бо вони заплатили найдорожчу ціну за ліквідацію наслідків катастрофи.

Дякуємо усім мужнім людям, які відводили і тепер відводять від світу біду – міцного здоров’я і благополуччя. А Україні – якнайшвидшої перемоги і мирного майбуття!

Немає коментарів:

Дописати коментар