пʼятницю, 21 квітня 2023 р.

Всесвітній день книги та авторського права

 



Кожного року, 23 квітня, світ відзначає Всесвітній день книги та авторського права – свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх-всіх, хто часом залишається «за лаштунками» книговидання.

До вшанування цієї дати у читальній залі бібліотеки-філії № 30 протягом тижня проходив бібліомікс «Книга відкриває світ».

Бібліотекар Тетяна Херсун розповідала нашим читачам, що книга — одне з найбільших див, створених людиною. З книги можна дізнатися про минуле та день сьогоднішній, вона веде нас у захоплюючу подорож.

Діти уважно слухали цікаві факти про незвичайні книги світу.

Закони вавілонського царя Хаммурапі, записані за 2000 р. до н. е. на кам'яному стовпі висотою 2 м., вагою 10 т. Найбільша у світі книга – німецький атлас 1661 року. Найдорожча книга в світі є Біблія 1455 р. виготовлена на пергаменті. Найменша книжка у світі, «Кобзар» Тараса Шевченка, виготовлена відомим українським майстром мікромініатюр Миколою Сядристим. Площа її обкладинки – всього 0,6 квадратного міліметра. Тобто, у маковому зернятку може вміститися три такі книжечки. Незважаючи на мікроскопічну величину, на сторінках «Кобзаря», ніде не порушене розміщення віршів, немає жодного перенесення рядка. У книжці – 12 сторінок, на кожній – 8 віршованих рядків. Сторінки «Кобзаря» можна перегортати лише кінчиком загостреної волосини, а читати – тільки під мікроскопом.

Наостанок бібліотекарка побажала читачам, щоб вони пам’ятали прості правила, які допоможуть у житті:

• Якщо хочеш поговорити з кимось – розгорни книгу.

• Якщо ти занудьгував – візьми книгу.

• Якщо хочеш одержати пораду – відшукай її у книзі.

• Якщо прагнеш знайти друга – подружись із книгою.

• Якщо мрієш стати справжньою людиною – читай книги.

• Якщо хочеш відчути безмежні можливості людського розуму – працюй

із книгою.












Немає коментарів:

Дописати коментар