пʼятницю, 19 травня 2023 р.

“Бронзовий князь”





160 років тому в центрі Одеси було споруджено пам'ятник генерал-губернатору області Михайлу Семеновичу Воронцову. Зведений у 1863 році, він став другим пам'ятником міста, після пам’ятника Дюку. В бібліотеці-філії №30 пройшла краєзнавча дискусія “Бронзовий князь”, присвячена цій події.

Бібліотекар Юлія Романенко звернула увагу слухачів на величезний внесок Михайла Семеновича у розвиток та процвітання нашого рідного міста та області.

Їхні долі переплелися 19 травня 1823 року, коли М. С. Воронцов був призначений генерал-губернатором і повноважним намісником Бессарабської області. І хоча офіційний статус Порто-франко чорноморською перлиною був отриманий стараннями колишнього керівника військово-адміністративної влади Олександра Ланжерона, саме з ім’ям князя Воронцова пов’язаний її розквіт.

Бібліотекар розповіла читачам, що за чверть століття правління Воронцова Одеса перетворилася на один з найбільших портів Європи і міцно утримувала лідуюче положення з експорту зерна, що крім економічних вигод забезпечило їй статус адміністративного центру всього півдня України, а також значне зростання чисельності населення та його національного складу. І це не рахуючи заповіданих князем місту сорока тисяч унікальних книг і рукописів.

Так що не дивно, що відразу після смерті настільки значну фігуру в історії міста було запропоновано увічнити в бронзі. Автором даної пропозиції на зборах Імператорського товариства сільського господарства виступив його віце-президент Михайло Дмитрович Толстой.

Особистість Михайла Семеновича Воронцова була настільки шанована і улюблена серед сучасників, що пожертвування на пам’ятник йшли з усіх куточків країни, зібравши в цілому близько тридцяти семи тисяч рублів для розробки і виготовлення в Німеччині.

Свій первісний вигляд пам’ятник набув після здобуття Україною незалежності, коли не тільки всі його атрибути повернулися на свої місця, а й заграв новими фарбами відроджений собор, куди було повернено прах подружжя Воронцових, яке зробило так багато для процвітання нашої рідної Одеси. Відвідувачі заходу з цікавістю ознайомилися з інформаційним стендом та взяли активну участь в обговоренні. Спілкування пройшло у дружній атмосфері, було живим та невимушеним




































Немає коментарів:

Дописати коментар