вівторок, 23 квітня 2024 р.

«Шекспір – геній століть»

 Цього року, 23 квітня, виповнюється 460 років від дня народження найвидат­нішого поета і драматурга англій­ського Відродження Вільяма Шекспіра.


Бібліотека-філія №30 долучилася до святкування дня народження англійского барда. Бібліотекар Ірина Смірнова представила цікаву виставку-інсталяцію «Шекспір – геній століть», присвячену біографії та творчості митця.

Шкода, що біо­графічних відомостей про життя видатного поета, його характер, театральну діяльність збереглося дуже мало. Життя Шекспіра – загадка для наших поколінь.

23 квітня вважається великим святом на батьківщині драматурга. На жаль, доля розпорядилася так, що у цей самий день, всього через 52 роки життя, у 1616 році великий англійський автор помер. Обидві ці події відбулися в Стратфорді-на-Ейвоні. І тепер щороку представники цілого світу приїжджа­ють сюди, щоб взяти участь у пам'ятних заходах.

Сьогодні Шекспір відомий цілому світові. Він написав більше 150 сонетів, 37 п’єс, декілька поем. Вони перекладені майже на всі мови світу.

Співробітниця бібліотеки розповіла слухачам, що початок українських перекладів видатного стратфордця сягає творчості Пантелеймона Куліша та Михайла Старицького. Драматичні твори Шекспіра перекладали також Іван Франко, Микола Грабовський та Максим Рильський.

Першим твором Шекспіра, поставленим на українській сцені, була п’єса «Макбет» у 1920 році. Найчастіше українські театри ставлять такі комедії Шекспіра – «Приборкання норовливої», «Віндзорські витівниці», «Багато галасу даремно» та ін.

Виставка-інсталяція викликала неабиякий інтерес у відвідувачів, а разом із бібліотекарем вони згадали відомі твори автора: «Ромео і Джульєтта», «Отелло», «Гамлет», «Макбет», «Король Лір», «Дванадцята ніч» та незабут­ні сонети.







 


Немає коментарів:

Дописати коментар