пʼятниця, 14 червня 2024 р.

«Донорство – це про життя».

Щорічно, 14 червня, країни світу відзначають Всесвітній день донора крові. Це подяка добровільним неоплачуваним донорам за їхній благородний вчинок та порятунок життя людей.

Цього дня у бібліотеці -філії №30 пройшов інформаційний дайджест «Донорство – це про життя».

Бібліотекар Юлія Романенко розповіла слухачам про те, що перше успішне переливання крові було проведено у 1881 році англійським лікарем Джеймсом Бланделлом. Це врятувало життя жінки, у якої виникла післяпологова кровотеча.

Слід зазначити, що здача крові – абсолютно безпечна та життєво необхідна процедура. В організмі дорослої людини є близько 5,6 л крові, за один раз забирають 450–470 мл – це замало, щоб нашкодити її здоров’ю. Кров одного донора рятує три життя.

Відвідувачі дізналися, як підготуватися до здачі крові та хто може стати донором.

Ви можете стати донором крові:

– якщо Вам не менше 18 років;

– якщо Ваша вага не менше 50 кг;

– ви не приймаєте постійно ліки й не маєте хронічних хвороб;

– після тату та операцій має минути 6 місяців.

Напередодні донації потрібно відмовитися від жирної та смаженої їжі, молочних продуктів і яєць. Вранці обов’язково легко поснідати.

Заборонено вживати алкоголь та енергетичні напої за 48 годин до процедури здачі крові, лікарські засоби за 72 години. Протягом наступної доби краще уникати інтенсивних фізичних навантажень.

Донорство крові є важливою частиною системи охорони здоров’я кожної країни. Кожна здача крові – це дорогоцінний дар, який рятує життя! Твоя допомога важлива!








Немає коментарів:

Дописати коментар