пʼятниця, 7 червня 2024 р.

Засновник величного міста

 6 червня 1749 року народився адмірал де Рібас, перший начальник і засновник Одеси, що зробив такий величезний внесок в пожвавлення і збагачення причорноморських земель та, крім усього іншого, залишив нашому місту його саму знамениту вулицю – Дерибасівську.


В цей день відвідувачі бібліотеки-філії №30 вирушили у краєзнавчу подорож «Засновник величного міста», присвячену 275 річниці від дня народження де Рібаса Йосипа Михайловича.

Бібліотекар Ірина Смірнова розповіла слухачам, що майбутня Одеса вразила де Рібаса і його сподвижників своєю "добротою" – вони вирішують: тут має бути головне місто-порт на Чорному морі.

Офіційно роботи з будівництва порту Одеса під управлінням голландського військового інженера Франца Павловича де Воллана розпочалися 10 червня 1793 року. У цій справі головною рушійною силою адмірала де Рібаса був особовий склад ввіреної йому флотилії Чорноморського флоту. Так що вже 22 серпня наступного року було відзначено офіційне заснування міста із закладкою більшості необхідних адміністративних будівель.

Коли Україна нарешті здобула довгоочікувану свободу – за проектом місцевого скульптора Олександра Князика архітектор Володимир Львович Глазирін в 1994-ому створив пам’ятник засновнику Одеси, який був встановлений на самому початку знаменитої Дерибасівської, як сучасний символ міста, і урочисто відкритий 2 вересня.
Читачі бібліотеки дізналися багато цікавого з історії нашого міста та ознайомились із матеріалами виставки.






Немає коментарів:

Дописати коментар