субота, 20 липня 2024 р.

"Мандрівка в шахове королівство".

20 липня в усьому світі заведено відзначати Міжнародний день шахів.

В бібліотеці - філії N30 збирається шаховий клуб "Білий кінь". Навіть в літню спеку приходять на заняття юні шахісти, адже вони переконані шахи найкраща гра в світі! Вони довели на власному прикладі, шахи сприяють розвитку розумових навичок, допомагають у вихованні таких цінних якостей, як терплячість, вміння приймати поразки.

Шахи – це інтелектуальна гра, яка зародилася багато століть тому. Вони походять від давньоіндійської гри чатуранга, чия назва перекладається з санскриту як “чотири підрозділи війська”, що включає в себе піхоту, кінноту, слонів і колісниці, які представлені в шахах пішаком, конем, слоном і турою.

У 7-му столітті гра прийшла в Персію і була перейменована в шатрандж. Саме від перської мови походить назва шахи.

Гравці говорили “Шах”( від перського “король”), атакуючи короля суперника, і “Шах мат” (з перської “король помер”), однак це неточно. Більш вірний варіант – “королю нікуди діватися”, “королю не втекти”.

Пізніше шахи поширилися практично по всьому світі, ставши невід'ємною частиною людської культури.

Багато вчених не ставлять під сумнів той факт, що шахи надають надзвичайно позитивний вплив на людину. Ця гра прекрасний спосіб покращити пам’ять не тільки дітей, а й літніх людей. Сучасні шахи не рідко родинна гра, різні покоління проводять час з задоволенням за шахами.

Гра яка пройшла випробування часом, корисна, сучасна.

Час шахів триває!






Немає коментарів:

Дописати коментар