середа, 16 жовтня 2024 р.

Будь собою. Інші ролі вже зайняті

До 170-річчя від дня народження ірландського письменника, поета, естета та філософа Оскара Вайлда в бібліотеці-філії №30 відкрилася виставка-портрет «Будь собою. Інші ролі вже зайняті».


Ім’я Оскара Вайлда знайоме всім. Багато хто знає його роман «Портрет Доріана Грея»: читали або бачили одну з численних екранізацій. Та лише справжні поціновувачі творчості письменника знають, що все життя Оскара було таким же цікавим і вишуканим, як і його твори.
Бібліотекар Юлія Романенко розповіла слухачам, що оригінальність і смак у літературі й у житті були завжди властиві Вайлду. Ще за часів навчання в коледжі він захопився ідеями естетизму – руху, послідовники якого вважали, що краса стоїть вище за все. Цих принципів письменник дотримувався все своє життя.
За своє життя Оскар Вайлд написав дев'ять п'єс, один роман і безліч віршів, оповідань і нарисів. Серед його найвідоміших робіт – поема "Балада Редінзької в'язниці", роман "Портрет Доріана Грея" і п'єса "Як важливо бути серйозним". Письменник також був відомий своєю дотепністю і обдарованістю: хто його знав, розповідав, що коли Оскар починав говорити – вся увага була прикута до нього. Завдяки цим рисам він дуже скоро здобув популярність у вищому суспільстві Лондона.
Після видання роману «Портрет Доріана Грея» до Вайлда прийшла гучна слава, а разом із нею – і звинувачення в аморальності. Газети називали його найкращим письменником сучасності, а критики вимагали заборонити його твори. Зрештою його засудили і два роки він провів у в’язниці. Ув’язнення надломило Оскара: він втратив колишню славу й натхнення, від нього відвернулися друзі. Через три роки після звільнення Оскар Вайлд помер у Франції на самоті.
На могилі письменника встановлена статуя сфінкса на честь одного з його творів. У Парижі досі існує легенда, згідно з якою кожен, хто поцілує сфінкса, знайде своє кохання на все життя.

«Якщо щось і варто робити, то тільки те, що прийнято вважати неможливим!» Оскар Вайлд.




неділя, 13 жовтня 2024 р.

«Гармонія, натхнення та щастя»

 Сьогодні, 13 жовтня 2024 року, в Україні відзначається День художника.


День художника України — це час, коли вшановуються талановиті люди, які створюють неповторні твори мистецтва, даруючи нам естетичне задоволення та відкриваючи нові горизонти відчуттів. Це свято об’єднує художників різних жанрів і стилів, підкреслюючи значущість творчості в житті суспільства.

До цього свята в бібліотеці-філії № 30 відкрилась виставка робіт учнів «Мистецької художньої школи № 2 м. Одеси», «Гармонія, натхнення та щастя»

Святкування Дня художника України є важливим не тільки для творчої спільноти, але й для всього суспільства. Відзначення цього свята сприяє популяризації мистецтва, розвитку культури та взаємопідтримці серед представників творчих професій, зміцнює позиції українського мистецтва в світі.

Щиро вдячні директору художньої школи Дзукашвілі Наталії Валентинівні та заступнику директора з навчально-виховної роботи Вербич Світлані Володимирівні за співпрацю та партнерство! Вітаємо вас, ваших учнів та увесь колектив вашої творчої школи З Днем художника України! Нехай ваші пензлі та олівці створюють шедеври, а натхнення ніколи не залишає вас. Бажаємо яскравих фарб у житті та на полотні!





субота, 5 жовтня 2024 р.

Любителі «тихого полювання» - збирання грибів.

3 жовтня Всесвітній день грибників. Це неофіційне свято, яке відзначають любителі «тихого полювання»-збирання грибів. Цей день чудова нагода зібратися у теплій кампанії в бібліотеці, для того щоб дізнатися все про гриби.

Бібліотекарі Тетяна Херсун та Вікторія Соловйова підготували для дітей цікаву осінню виставку присвячену грибам. Розповіли про особливості грибного світу та підготували захопливий майстер-клас. З творчим підходом створили об'ємний гриб своїми руками за допомогою паперових стаканчиків та кольорового папіру. В підсумку хлопчики та дівчата отримали орігінальні хендмейд гриби.





середа, 2 жовтня 2024 р.

Лялька-мотанка

 2 жовтня у бібліотеці-філії №30 відкрилася авторська виставка ляльок-мотанок постійної читачки Марії Мовчан.


Бібліотекар Ірина Смірнова представила виставку відвідувачам та розповіла про історію унікальних ляльок.

Лялька-мотанка – це предмет української культури, який символізує благополуччя, добро та надію на краще, він є дуже сильним сакральним предметом для українського народу.

Перші вузликові ляльки, так інколи ще називають мотанки, з’явилися приблизно 5 тисяч років тому. Сама назва «лялька-мотанка» походить від поняття «мотати», а загальний вигляд такої ляльки представляє собою фігурку людини, як правило жіночу або дитячу, виготовлену зі шматків тканини. Частини тіла такої ляльки з’єднувалися вузликами. Кожна така лялька була тай лишається унікальним витвором майстра.

Український народ здебільшого використовував ляльки-мотанки в якості оберіга та талісмана для родини. Історія цих предметів української культури та традиції, що пов’язані з ними беруть свій початок в Чернігівській області, де з’явились перші їхні прототипи.

Українська мотанка знайшла своє особливе місце в культурі нашого народу! Мотанка – символ добра та благополуччя, символ надії на краще та сильний сакральний предмет! І зовсім не має значення чи створювалася лялька на швидкоруч для забавки дитині, чи як важливий оберіг чи подарунок до свята.

Експозиція ляльок-мотанок викликала неабиякі цікавість та захоплення у читачів різного віку.

Виставка працює! Запрошуємо всіх!






вівторок, 1 жовтня 2024 р.

«Ми щит і меч твій Україно».

 1 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва.

Бібліотека-філія №30 разом з КЗПСО «Музична школа №7» м. Одеси провела концерт «Ми щит і меч твій Україно».

Бібліотекар Вікторія Соловйова розповіла присутнім про історію створення свята, а учні та викладачі музичної школи прикрасили цю подію чудовим концертом.

Вітаємо героїв, які ціною власного життя боронять Україну, бережуть спокій і дарують надію на наше вільне і щасливе майбутнє. Сьогодні, як і щодня, ми ще раз кажемо захисникам щиросердне "дякую"!

Бажаємо нашим захисникам і захисницям що б Богородиця боронила їх від усілякого зла!

Дякуємо за те, що завдяки їм є Україна. І завдяки їм Україна буде.

Доки є небо синє,

Доки серця палають,

Доки пшеницю сіють!

Герої не вмирають!

Слава Україні!

Героям слава!