середа, 16 жовтня 2024 р.

Будь собою. Інші ролі вже зайняті

До 170-річчя від дня народження ірландського письменника, поета, естета та філософа Оскара Вайлда в бібліотеці-філії №30 відкрилася виставка-портрет «Будь собою. Інші ролі вже зайняті».


Ім’я Оскара Вайлда знайоме всім. Багато хто знає його роман «Портрет Доріана Грея»: читали або бачили одну з численних екранізацій. Та лише справжні поціновувачі творчості письменника знають, що все життя Оскара було таким же цікавим і вишуканим, як і його твори.
Бібліотекар Юлія Романенко розповіла слухачам, що оригінальність і смак у літературі й у житті були завжди властиві Вайлду. Ще за часів навчання в коледжі він захопився ідеями естетизму – руху, послідовники якого вважали, що краса стоїть вище за все. Цих принципів письменник дотримувався все своє життя.
За своє життя Оскар Вайлд написав дев'ять п'єс, один роман і безліч віршів, оповідань і нарисів. Серед його найвідоміших робіт – поема "Балада Редінзької в'язниці", роман "Портрет Доріана Грея" і п'єса "Як важливо бути серйозним". Письменник також був відомий своєю дотепністю і обдарованістю: хто його знав, розповідав, що коли Оскар починав говорити – вся увага була прикута до нього. Завдяки цим рисам він дуже скоро здобув популярність у вищому суспільстві Лондона.
Після видання роману «Портрет Доріана Грея» до Вайлда прийшла гучна слава, а разом із нею – і звинувачення в аморальності. Газети називали його найкращим письменником сучасності, а критики вимагали заборонити його твори. Зрештою його засудили і два роки він провів у в’язниці. Ув’язнення надломило Оскара: він втратив колишню славу й натхнення, від нього відвернулися друзі. Через три роки після звільнення Оскар Вайлд помер у Франції на самоті.
На могилі письменника встановлена статуя сфінкса на честь одного з його творів. У Парижі досі існує легенда, згідно з якою кожен, хто поцілує сфінкса, знайде своє кохання на все життя.

«Якщо щось і варто робити, то тільки те, що прийнято вважати неможливим!» Оскар Вайлд.




Немає коментарів:

Дописати коментар