середа, 31 липня 2024 р.

«Честь. Мужність. Шляхетність.»

У ніч на 29 липня 2024 року виповнюється два роки від дня трагедії в Оленівці. Тоді один із бараків виправної колонії в окупованому Росією селищі Оленівка під Маріуполем був зруйнований. Загинули понад 50 українських військовополонених.

27 липня в бібліотеці-філії №30 пройшла година пам’яті «Честь. Мужність. Шляхетність.», присвячена роковинам страшної ночі. Бібліотекар Ірина Смірнова розповіла слухачам про перебіг подій.
Вибух в колонії пролунав в період з 22:00 28 липня по 01:00 29 липня. Це сталося в новозбудованому приміщенні, яке мали спеціально обладнати для утримання полонених з "Азовсталі". У ГУР вважають, що обладнувати будівлю закінчили за два дні до вибуху, після чого до неї перевели частину українських військовополонених.
Одразу після вибуху російська сторона заявила, що його причина – начебто обстріл з HIMARS. Ввечері того дня вийшло і дві українські заяви. Спільна СБУ, ЗСУ та Міноборони: це був спланований теракт Росії, бо жоден працівник колонії, бойовик так званої "ДНР" чи російський військовий, які охороняли приміщення не постраждав. Та заява Головного управління розвідки: вибух здійснили найманці ПВК "Вагнера" за командою Євгена Пригожина.
Пізніше, у серпні 2022-го, генпрокурор України повідомив, що ймовірно причиною вибуху стала термобарична зброя – росіяни замінували барак, а потім його підірвали.
29 липня 2022-го Офіс Генпрокурора розпочав досудове розслідування теракту в Оленівці за фактом порушення законів та звичаїв війни. За рік слідчі записали свідчення 13 звільнених з полону військовослужбовців, які утримувалися в колонії. За результатами експертиз ідентифікували тіла 52 загиблих військових з 59 повернутих.
Минулого року до річниці трагедії в Оленівці верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк заявив, що Росія продовжує перешкоджати розслідуванню, а твердження Москви, що українські полонені були вбиті ракетою HIMARS не відповідають дійсності.
Масове вбивство полонених в Оленівці – це спланований терористичний акт, здійснений російськими окупаційними військами проти українських військовополонених – захисників «Азовсталі» в Маріуполі! Рано чи пізно, кожен причетний до цієї страшної трагедії понесе заслужене покарання.
Відвідувачі уважно слухали бібліотекаря та вшанували пам’ять загиблих героїв хвилиною мовчання.
















и ещ


Немає коментарів:

Дописати коментар