пʼятниця, 30 серпня 2024 р.

Емма Доног'ю "Кімната"

 Роман Емми Доног'ю "Кімната"

Розповідь у книзі ведеться від імені головного героя. 5-річного Джека, який все своє життя провів у невеликій кімнаті разом із мамою. Її в 19-річному віці викрав чоловік, вона народила від нього сина і з того часу вже 7 років вона не виходить назовні. У цій кімнаті вони граються, займаються спортом, читають книжки, дивляться телевізор. Джек щасливий, з ним його мама, він не знає, що за чиїмось злим наміром вони змушені жити не так, як живуть інші. Хлопчик все життя був упевнений, що поза їхньою кімнатою нічого немає. Тут він народився, тут його друзі – Дора з телевізора та Землекоп з Алісою з небагатьох книжок, що лежать на полиці. поки мати не розповіла йому, як її викрали та замкнули тут.


Вони наважуються на відчайдушний вчинок - вибратися з кімнати і втекти.

Але Джек любить свою кімнату та знайомство з новим світом стає для нього травматичною подією. Він знайомиться з невідомими йому колись людьми, предметами, явищами природи.

А ось його матері особливо тяжко. Минулі 7 років змінили її та близьких. Разом зі свободою на неї обрушилися сумніви, жаль та розчарування.

Протягом усієї книги ми дивимося на світ очима допитливої ​​дитини, яка хоче пізнати все навколо і те, як вона сприймає цей світ надихає.

Добре, що світ великий і сили людини безмежні, особливо якщо поряд з тобою є Ангел-хранитель на ім'я Ма.

За книгою знято чудовий фільм, можете подивитися його.


неділя, 25 серпня 2024 р.

«Золоте перо української літератури»

 25 серпня в бібліотеці – філії №30 пройшла бібліозустріч, до дня народження великого українського письменника, сценаріста Павла Архиповича Загребельного (1924 -2009) «Золоте перо української літератури»


Павло Загребельний казав: «Людина вмирає, а дім, зроблений нею, стоїть, і пісня, складена нею, співається тисячу літ, і казка живе спервовіку, витвори думки й уяви триваліші за саму людину. І правда про людину так само існує довше, ніж сама людина».

Бібліотекар абонементу Ірина Смірнова розповіла відвідувачам: Загребельний Павло Архипович – автор історичної прози ( 20 романів).

1961-1963 - головний редактор газети «Літературна Україна», де він уславився підтримкою молодих поетів-шістдесятників. 1979-1986 - очолював Спілку письменників України, був головою комітету по Державних преміях ім. Т. Г. Шевченка, обирався депутатом Верховних Рад СРСР та України.

«Під час написання твору міг працювати по 16 – 18 годин на добу. Причому він начисто друкував на машинці “Колібрі”, без чернеток і не переробляючи написане. Павло Архипович вважав, що машинка дисциплінує. А маючи надзвичайну, ніби чортячу пам’ять, твір формував у голові, запам’ятовуючи енциклопедичні дані, найдрібніші деталі, що лягали до нового роману. Він міг на кілька днів, на тиждень, на місяць поїхати у відрядження і, повернувшись, із ходу продовжувати терзати “Колібрі”, навіть не глянувши на попередню фразу».

За сценаріями письменника на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка знято художні фільми: «Ракети не повинні злетіти» (1965), «Перевірено — мін немає» (1966), «Лаври» (1974), «Ярослав Мудрий» (1982). Був дуже освіченою людиною. Знав історію, світову літературу, добре орієнтувався у різних галузях науки. Любив читати, міг багато цитувати напам’ять. Емоційний, небайдужий, гострий на слово. Був людиною обдарованою та різнобічною. Залишив дуже велику бібліотеку, бо все життя купував книжки, особливо тоді, коли отримував великі гонорари.

Нагороди: Державна премія СРСР за роман «Розгін» (1980). Державна премія УРСР ім. Т. Г. Шевченка за романи «Первоміст» і «Смерть у Києві»Звання Героя України (2004).

„Не забуваю про людей, які мене читатимуть…” П. Загребельний





четвер, 22 серпня 2024 р.

«Світ Пікассо».

22 серпня бібліотека-філія №30 у «Областному центрі соціально-психологічної допомоги для ВПО з інвалідністю» провела творчу зустріч «Світ Пікассо». Бібліотекарі Вікторія Соловйова та Тетяна Херсун розповіли про життя та творчість митця.


Пабло Пікассо був особливо талановитим художником і досить ексцентричною людиною. Його життя було наповнене неймовірними подіями, які досі вражають шанувальників таланту художника.

Захоплююча історія художнього генія з особливим творчим даром, сповнена розчарувань та триумфів, відчаю, кохань та марень в атмосфері паризького авангарду, розпусти, анархізму та злочинності.

Засновник кубізму, найдорожчий та найпродуктивніший художник у світі.

Пабло Пікассо прожив 92 роки і створив більш 80000 робіт у різних напрямках.

У кінці бібліотекарі запропонували присутнім поринути у світ кубізму, та створити свій шедевр у стилі Пікассо.










середа, 21 серпня 2024 р.

Тана Френч «У лісі»

Бібліотекар Ніна Федорівна Удалова рекомендує…

Мені подобається творчість ірландської письменниці Тани Френч. Її романи наповнені загадковими подіями, таємничою та незбагненною містикою, психологією стосунків.

«У лісі» – це її дебютна книга і вона отримала премію Едгара По «за найкращий перший роман».

Теплим літнім вечором, коли спускаються сутінки і матері звуть своїх дітей додому, з темного лісу не повернулися троє діточок: двоє хлопчиків і дівчинка. Після тривалого пошуку поліція знаходить лише одну дитину з трьох, перелякану та в кросівках, що вкриті кров’ю. Інших дітей так і не знайшли.

Через 20 років після цих таємничих зникнень детектив Раян знаходить в лісі вбиту дванадцятирічну дівчинку. Розслідування нової справи дуже нагадує давній нерозкритий злочин. Раян береться за розслідування разом з напарницею Кассі Мадокс. Вони розуміють, що вбивство дівчинки пов'язано із зниклими два десятиліття тому дітьми. Перебираючи уривки своїх спогадів Райан усвідомлює, що він має шанс як розкрити новий злочин, так і знайти розгадку таємниці власного минулого.

І це розслідування вплине не лише на життя рідних жертви, а й на подальшу долю самих детективів.

четвер, 15 серпня 2024 р.

«Шлях до імперії»

 У бібліотеці - філії №30. Пройшов інформаційний дайджест «Шлях до імперії» присвячений до 255 років від дня народження НаполеонаI (Наполеон Бонапарт 1769 – 1821)


Протягом кількох днів читачі розглядали тематичну виставку. Бібліотекар Вікторія Соловйова знайомила відвідувачів з цікавими фактами життя цього історичного діяча.

Наполеон Бонапарт – французький імператор, який прославився на весь світ своїми завоюваннями. Ця людина залишила свій слід в історії, з цим посперечатися не можна, і навряд чи в цивілізованому світі знайдеться хоч хто-небудь, хто б про нього не чув.

Видатний державний діяч, талановитий полководець і дипломат — таким увійшов у світову історію Наполеон Бонапарт. Свою популярність він здобув не лише завдяки неабиякому розуму і всепоглинаючим амбіціям, а й тієї запаморочливій кар’єрі, яка захоплювала його сучасників і вражає нащадків.






вівторок, 13 серпня 2024 р.

Крістін Генни "Соловей"

Роман дуже цікавий, читається легко, незважаючи на жахливі сцени насильства, страху та втрат, бо це пронизлива, щира історія про важкі події в окупованій Франції за часів Другої світової війни. Але не це головне у цій книзі. Кохання, дружба, милосердя, тема сім'ї, роль та становище жінки – ось що є основною думкою цієї книги.

Це історія про двох сестер, долі яких були важкими з ранніх років. Сімейна трагедія розвела життєві шляхи дівчаток у різні боки. Гіркота, непорозуміння, втрати віддалили рідних людей один від одного.

Старша сестра В’янн – зразкова мама, кохана дружина, а Ізабель – норовлива молода дівчина, яка кидає виклик суспільству. В’янн та Ізабель дуже різні, у кожної з них свій шлях і свій подвиг.

І ось у їхнє життя вривається війна! Чоловік В’янн йде на фронт, а молодшу Ізабель проти її волі відправляють до старшої сестри.

Сестра вирішила жити як раніше, намагатися оберігати доньку і чекати на чоловіка з фронту. Вісімнадцятирічна Ізабель приєднується до партизанського руху спротиву. Разом зі своїми однодумцями вона вірить, що Франція вистоїть і, рано чи пізно, ворог буде переможений.

Війна знову поєднала їх в одне ціле і дала зрозуміти, що кохання близьких – це фундамент, на якому ти встоїш у важкі хвилини життя.

Ця книга вчить не здаватися, не опускати руки за жодних умов, бо після дощу завжди буває веселка.

Світом править кохання! Любов гріла і вела ці тендітні жіночі серця крізь темряву війни, назустріч свободі та перемозі!

Книга має сподобатися, написана вона добре та захоплююче!







четвер, 8 серпня 2024 р.

Діана Сеттерфілд «Тринадцята казка»

Бібліотекар Ніна Федорівна Удалова рекомендує…

Якщо вам подобається розплутувати клубок загадок, якщо до душі готичні романи з детективною лінією, можете прочитати книгу Діани Сеттерфілд «Тринадцята казка». Цей роман оцінять любителі класичної літератури минулих століть.

Це історія про сестер-близнюків, дивовижних і незвичайних, які виросли в забезпеченій родині, але росли «як бур'ян». Їхнє буремне життя сповнене таємничості й загадок, але вони вже немолоді і вирішили відкрити завісу великої таємниці, яку зберігали все своє довге життя.

На самому початку книги ми зустрічаємося з Маргарет Лі, яка працює у букіністичній крамниці свого батька. Книги для Маргарет то майже живі істоти. Вона отримує листа від відомої письменниці Віди Вінтер із проханням написати її біографію, яка до цього часу була нікому не відома. У чому полягає секрет тринадцятої казки і чому вона була вилучена з книги?

Віда – дуже незвичайний персонаж, її життя оточене таємницею, ніхто не знає її справжнього імені, її минулого. Численні версії своєї біографії вона легко і переконливо вигадує сама. Проте поважний вік і хвороба спонукають письменницю нарешті розповісти правду. Сім'я її була з великими дивностями, які відлякували сусідів та провокували плітки.

Назвати казкою цей твір складно. Він дуже дивний: скрізь похмурість та холодність, як у всіх готичних романах. Розв'язка дуже несподівана!

Я вважаю, що цю книгу треба прочитати всім, дуже вже вона незвичайна. Комусь сподобається, а комусь ні!

середа, 7 серпня 2024 р.

«Італійські таємниці».

6 серпня у бібліотеці-філії №30 пройшов літературний диліжанс «Італійські таємниці». Бібліотекар Ніна Удалова запропонувала відвідувачам поринути у загадковий світ італійського детективного роману. Вона познайомила слухачів зі знаменитими авторами цього жанру та представила їх найвідоміші романи.
Найпопулярнішим зараз є Донато Каррізі. Це молодий, дуже плідний письменник. Всі його книги користуються популярністю, багато екранізованих. Він навіть став режисером фільму «Дівчина у тумані» за його власним романом. На виставці представлені його наступні книги: «Дім голосів», «Гіпотеза зла», «Нашіптувач», «Ловець тіні», «Дівчина у тумані» та ін.
Сандроне Дацієрі – популярний італійський письменник-криміналіст, майстер психологічного трилера. Відомий також за серіалом «Горілла». На виставці представлені його книги: "Вбити батька", "Вбити короля", "Вбити ангела".
На окрему увагу заслуговують книги відомого італійського вченого та філософа Умберто Еко. Однак широкому загалу він відомий більше як письменник, зокрема автор знаменитого роману «Ім'я рози». Це роман, у якому під маскою історичного детектива виявляється дуже складний сюжет. Письменник розглядає у ньому проблему думки і слова, доступності знання, його шкоди та користі. Книга дуже складна, але водночас і цікава.
Відвідувачі дуже зацікавилися представленими на виставці книгами та із захопленням слухали розповідь бібліотекаря. Багато читачів взяли книги додому.