субота, 14 вересня 2024 р.

Героїзм, надійність та стійкість

У бібліотеці філії №30 запроцював патріотичний компас – виставка до Дня танкистів України.

Танкістам сьогодні всім вітання!

Нехай кінь залізний вас не підведе!

Відкинувши геть тривоги та сумніви,

Нехай він вперед по життю вас несе!

Нехай у вашому житті сонце яскраво світить,

Нехай Удача супроводжує вас завжди!

А невдача нехай вас не помітить.

Здоров’я вам на довгі роки.

Наші читачі з великою повагою віднеслися до виставки підготовленої до цього свята, ажде для кожного з Українців невимовно важливий кожен із наших захісників.

Слава Україні!!!

Героям Слава!!!






середа, 11 вересня 2024 р.

«Великий мудрець українського слова»

 9 вересня 1769 року народився український письменник, основоположник сучасної української літератури та громадський діяч Іван Петрович Котляревський.


У бібліотеці-філії №30 відкрився літературний кабінет «Великий мудрець українського слова», присвячений 255 річниці від дня народження митця.

Бібліотекар Юлія Романенко розповіла слухачам цікаві факти з життя письменника.

Всім відома «Енеїда» Котляревського стала першим твором в українській літературі, написаним народною мовою. На той час українська мова внаслідок цілої низки указів російської влади поступово витіснилася з ужитку. Відтак твори Івана Котляревського започаткували новий етап формування української літературної мови.

Уперше "Енеїда" була видана без відома автора у 1798 р. видавцем Максимом Парпурою. Іван Котляревський дуже розлютився через це, тому присвятив видавцеві декілька рядків у наступній частині "Енеїди", де описав тортури, які на нього чекають у пеклі.

Відомо, що «Енеїду» з автографом автора дбайливо зберігав імператор Олександр І, примірник твору мав навіть Наполеон І Бонапарт.

Коли Котляревського призначили директором Полтавського театру, він швидко зрозумів необхідність розвивати українську драматургію. Саме для театру були написані відомі драматичні твори «Наталка Полтавка» і «Москаль-чарівник», що й досі не сходять зі сцени.

Цікавим фактом є те, що Іван Петрович був членом масонської ложі «Любов до істини», де обговорювалися політичні питання. Він виконував роль «витія» – оратора.

Помер Іван Котляревський 10 листопада 1838 року. Він ніколи не був одружений і прямих нащадків не залишив. Незавдовго до смерті письменник відпустив на волю своїх шістьох кріпаків. А свій дім заповів економці – унтер-офіцерській вдові Мотрі Векливечивій.

Відвідувачі з цікавістю слухали розповідь бібліотекаря та познайомилися з літературою та матеріалами, представленими на виставці.





середа, 4 вересня 2024 р.

Мішель Бюссі "Я надто довго мріяла"

 Бібліотекар Ніна Удалова рекомендує:



Книга французького письменника Мішеля Бюссі "Я надто довго мріяла" - це не традиційний трилер, це не класичний детектив, це складно влаштований психологічний роман із загадками, з роздумами, наскільки сильно наше минуле впливає на наше сьогодення.

У Мішеля Бюссі майже стирається грань між детективом та глибоким психологічним романом, в основі якого лежать історії людських доль.

Багатошаровий, атмосферний роман написаний у двох часових проміжках і тепер будуть повторення з минулого. Ще буде любовний трикутник та сімейні драми. Це історія кохання завдовжки 20 років.

Головна їй героїня книги Наталі все своє життя працює стюардесою Зараз їй 53 роки, солідний вік для стюардеси, але вона літає. Для неї це навіть не робота, а свобода Вона намагається втекти від домашньої рутини, від непростих стосунків з дочкою. У 1999 році у неї трапився роман з музикантом, в якого вона закохалася без пам'яті. Минуло 20 років і все повторюється - вона потрапляє в ті самі місця, у ті самі ситуації, що тоді. Чи це випадковість?

Кому читати цю книгу? Тим, кому подобаються легкі детективи, хто не любить багато крові, але любить поламати голову над загадками сюжету.А вони тут будуть!



 

 

неділя, 1 вересня 2024 р.

"Єдині" мовні курси

У бібліотеці - філії 30, пройшла друга зустріч курсів переходу на українську із Всеукраїнським рухом "Єдині".
Цього разу відбулися літературні читання. Читали сучасних письменників, класику і навіть казки. Спілкувалися про мовні проблеми та їх подолання. Зустріч пройшла в дружній атмосфері.
Приєднуйтесь до нас!